Syllabus μαθήματος

Περισσότερα

Τίτλος μαθήματος:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΩΝ

Εξάμηνο:

8o

Συντονιστής:

 

Υπεύθυνος

Ιωάννης Καραπαναγιωτίδης, Επίκουρος Καθηγητής

Συνδιδάσκοντες:

 

Μαθησιακοί στόχοι:

- Απόκτηση γνώσεων που αφορούν τον καταρτισμό σιτηρεσίων και τις τεχνολογίες παρασκευής ιχθυοτροφών

- Απόκτηση γνώσεων σε εργαστηριακά πρωτόκολλα ανάλυσης της θρεπτικής σύστασης των ιχθυοτροφών

-   Απόκτηση δεξιοτήτων ατομικής εργασίας

Εβδομάδα

Περιγραφή Ύλης

1

Τεχνητές ιχθυοτροφές – στοιχεία παγκόσμιας και ελληνικής παραγωγής.

2

Θρεπτικά συστατικά των ιχθυοτροφών. Πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία.

3

Μη θρεπτικά συστατικά των ιχθυοτροφών και πρόσθετα. Υγρασία, ινώδεις ουσίες, συγκολλητικές ουσίες, καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά, αντιβιοτικά, προβιοτικά, ορμόνες, αρωματικές ουσίες και ενισχυτές γευστικότητας.

4

Κατηγορίες ιχθυοτροφών. Ξηρές, ημίξηρες, υγρές ιχθυοτροφές. Ιχθυοτροφές κατά τα διάφορα στάδια ανάπτυξης των ιχθύων. Ιχθυοτροφές για γεννήτορες.

5

Πρώτες ύλες ιχθυοτροφών. Συστατικά ζωικής προέλευσης. Τρόποι παρασκευής τους, θρεπτική σύσταση, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προσθήκης τους στο σιτηρέσιο.

6

Πρώτες ύλες ιχθυοτροφών. Συστατικά φυτικής προέλευσης. Τρόποι παρασκευής τους, θρεπτική σύσταση, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προσθήκης τους στο σιτηρέσιο. Αντιδιατροφικοί παράγοντες φυτικών πρώτων υλών.

7

Καταρτισμός σιτηρεσίου. υπολογιστικά βήματα - μέθοδος του λογιστικού τετραγώνου.

8

Καταρτισμός σιτηρεσίου - μέθοδος των προσεγγίσεων,  μέθοδος του γραμμικού προγραμματισμού. Εξισώσεις για επίλυση του ελαχίστου κόστους.

9

Προϊόντα επιμολύνσεως πρώτων υλών ιχθυοτροφών. Τυχαίες τοξίνες, προϊόντα οξειδώσεως λιπιδίων, βιογενείς αμίνες, τοξίνες φυτοπλαγκτονικής προελεύσεως, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), διοξίνες.

10

Τεχνολογία παρασκευής ιχθυοτροφών. Παραλαβή πρώτων υλών, επεξεργασία. Άλεση, διαφορετικοί τύποι μύλων άλεσης, σφυρόμυλοι, μύλοι κονιοποίησης, μύλοι τριβής, κυλινδρικοί μύλοι, περιστρεφόμενοι κόπτες. Μίξη συστατικών, διαφορετικοί τύποι μίξεως, οριζόντια, κάθετη, υγρή μίξη, διαδικασία μίξεως και αξιολόγηση.

11

Τεχνολογία παρασκευής ιχθυοτροφών. Προετοιμασία και διόγκωση μείγματος, Πελλετοποίηση, Πελλετοποίηση συμπήκνωσης, ξηρή πελλετοποίηση εξώθησης, Πελλετοποίηση UPC, Ψυχρή εξώθηση συμπήκτων.

12

Τεχνολογία παρασκευής ιχθυοτροφών. Ψύξη, ξήρανση, θρυμματισμός κοσκίνισμα. Αποθήκευση και μεταφορά ιχθυοτροφών.

13

Αρνητικές επιδράσεις στη θρεπτική αξία των τροφών κατά την επεξεργασίας τους.

Εβδομάδα

Εργαστηριακή άκσηση

1

Καταρτισμός Σιτηρεσίων - Μέθοδος λογιστικού τετραγώνου

2

Καταρτισμός Σιτηρεσίων – Μέθοδος των προσεγγίσεων  (άσκηση 1)

3

Καταρτισμός Σιτηρεσίων – Μέθοδος των προσεγγίσεων  (άσκηση 2)

4

Καταρτισμός Σιτηρεσίων – Μέθοδος των προσεγγίσεων  (άσκηση 3)

5

Καταρτισμός Σιτηρεσίων – Μέθοδος των προσεγγίσεων  (άσκηση 4)

6

Καταρτισμός Σιτηρεσίων – Μέθοδος των προσεγγίσεων  (άσκηση 5)

7

Μελέτη επιστημονικών άρθρων

8

Παρασκευή ιχθυοτροφής με τη μέθοδο της απλής πελλετοποίησης (άσκηση 1)

9

Παρασκευή ιχθυοτροφής με τη μέθοδο της απλής πελλετοποίησης (άσκηση 2)

10

Παρασκευή ιχθυοτροφής με τη μέθοδο της απλής πελλετοποίησης (άσκηση 3)

11

Παρασκευή ιχθυοτροφής με τη μέθοδο της απλής πελλετοποίησης (άσκηση 4)

12

Παρασκευή ιχθυοτροφής με τη μέθοδο της απλής πελλετοποίησης (άσκηση 5)

13

Σεμινάριο – συζήτηση με προσκεκλημένο ομιλητή από τη βιομηχανία

Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):

2

Εργαστηριακές ασκήσεις
(ώρες / εβδομάδα):

2

Διδακτικές Μονάδες:

 

ECTS:

5

Αξιολόγηση - Βαθμολόγηση:

Γραπτές εξετάσεις         60%

Ατομική εργασία           30%

Συμμετοχή στο μάθημα 10%

Προτεινόμενα συγγράματα:

1. Ζωοτροφές και Καταρτισμός Σιτηρεσιών, Φλωρού-Πανέρη Π., Χρηστάκη Ε., Γιάννενας

2. Τεχνολογία Ζωοτροφών και ποιοτικός έλεγχος. Γ. Παπαδόπουλος. Εκδόσεις Α. Σταμούλη, Αθήνα 1998.

3. Ζωοτροφές και σιτηρέσια. Σπαής Α., Φλωρού-Πανέρη Π. και Χρηστάκη Ε. Σύγχρονη παιδεία. Θεσσαλονίκη 2002.

4. Σημειώσεις των διαλέξεων του διδάσκοντος – Τεχνολογία Ιχθυοτροφών, Ι. Καραπαναγιωτίδης, Ε. Μεντέ, σελ. 90.

5. Στοιχεία φυσιολογίας θρέψεως και εφαρμοσμένη διατροφή ιχθύων και καρκινοειδών, Εκδόσεις Παπαζήση (Επιμ.: Μεντέ Έλενα, Νέγκας Ιωάννης), 2011

6.Διατροφή Ιχθύων – Παπουτσόγλου Σ. – Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, 2008.

 

Προτεινόμενες ιστοσελίδες

·         http://www.aquafeed.com/

·         www.allaboutfeed.net

·         http://www.feedipedia.org/

·         Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων (FAO) www.fao.org

 

·         Εκπαιδευτικά μαθήματα τεχνολογίας ιχθυοτροφών.

FAO/UNDP Training Course in Fish Feed Technology. UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAMME FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS Rome, 1980

http://www.fao.org/docrep/X5738E/X5738E00.htm#Contents

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

·         Διατροφή Αγροτικών Ζώων – Ζέρβας Γ., Καλαϊσάκης Π., Φεγγερός Κ. – Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, 2004

·         Διατροφή Ιχθύων – Παπουτσόγλου Σ. – Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, 2008

·         Fish Nutrition – Halver  J.E., Hardy R.W. (Eds.) – Academic Press, 2002

·         Nutrition and Feeding of Fish - Lovell T. – Springer , 1999

·         Nutrition and Feeding of Fish and Crustaceans - Guillaume J., Kaushik S., et al. – Springer, 2001

·         Fish Nutrition in Aquaculture - De Silva, S.S., Anderson, T.A. – Springer, 1995

·         Principles of Fish Nutrition – Steffens W. – John Wiley and Sons Ltd, 1991

·         Nutrition of Pond Fishes – Hepher, B. – CUP Archive, 1988

·         Nutrient requirements and feeding of finfish for aquaculture - Webster  C.D., Lim C. - CABI, 2002

Nutrient Requirements of Fish – NRC – National Academy Press, 1993

Πλατοφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης (E-class):

http://eclass.uth.gr/SGEB129/

 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

Ιχθυοτροφές – στοιχεία παγκόσμιας και ελληνικής παραγωγής. Θρεπτικά συστατικά των ιχθυοτροφών. Μη θρεπτικά συστατικά των ιχθυοτροφών και πρόσθετα. Κατηγορίες ιχθυοτροφών. Ιχθυοτροφές κατά τα διάφορα στάδια ανάπτυξης των ιχθύων. Πρώτες ύλες ιχθυοτροφών (Συστατικά ζωικής  και φυτικής προέλευσης. Αντιδιατροφικοί παράγοντες φυτικών πρώτων υλών. Καταρτισμός σιτηρεσίου (μέθοδος του λογιστικού τετραγώνου, μέθοδος των προσεγγίσεων, μέθοδος του γραμμικού προγραμματισμού. Προϊόντα επιμολύνσεως πρώτων υλών ιχθυοτροφών. Τεχνολογία παρασκευής ιχθυοτροφών:  παραλαβή πρώτων υλών, επεξεργασία, άλεση, διαφορετικοί τύποι μύλων άλεσης, μίξη συστατικών, προετοιμασία και διόγκωση μίγματος, πελλετοποίηση συμπύκνωσης, ξηρή πελλετοποίηση εξώθησης, πελλετοποίηση UPC, ψυχρή εξώθηση συμπήκτων, ψύξη, ξήρανση, θρυμματισμός κοσκίνισμα, αποθήκευση και μεταφορά ιχθυοτροφών. Αρνητικές επιδράσεις στη θρεπτική αξία των τροφών κατά την επεξεργασίας τους.