Εδαφολογία

Πληροφορίες

Περιγραφή



Το θεωρητικό κομμάτι του μαθήματος απαρτίζεται από τα εξής κεφάλαια: Εισαγωγή, αποσάθρωση-εδαφογένεση, ορυκτολογία (πρωτογενή και δευτερογενή ορυκτά), φυσικές ιδιότητες, χημικές ιδιότητες, οργανική ουσία, ταξινόμηση εδαφών. Στο εργαστηριακό κομμάτι του μαθήματος γίνονται οι εξής ασκήσεις: pH, ανθρακικό ασβέστιο, ηλεκτρική αγωγιμότητα στο εκχύλισμα κορεσμού, οργανική ουσία και κοκκομετρική (μηχανική) σύσταση. 

Στόχοι



Οι φοιτητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις γενικές αρχές της Εδαφολογίας, τις ιδιότητες των ορυκτών της αργίλου, τις ιδιότητες των τύπων των εδαφών, τις ιδιότητες της οργανικής ουσίας του εδάφους και τις ιδιότητες των εδαφών σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες.

Περιεχόμενο Μαθήματος



Το έδαφος στο χωράφι. Μητρικά πετρώματα. Τα ορυκτά συστατικά των πετρωμάτων. Αποσάθρωση πετρωμάτων (φυσική ή μηχανική, χημική και βιολογική). Ορυκτά της αργίλου. Φυσικές ιδιότητες εδαφών. Οργανική ουσία του εδάφους. Εδαφικό διάλυμα και επιφάνειες ανταλλαγής ιόντων της στερεής φάσης του εδάφους. Όξινα και ασβεστούχα εδάφη. Αλατούχα και νατριωμένα εδάφη.

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης



Το θεωρητικό κομμάτι του μαθήματος συνεισφέρει το 80% του τελικού βαθμού και το εργαστηριακό κομμάτι συνεισφέρει το υπόλοιπο 20% του τελικού βαθμού.
Όσο αφορά το θεωρητικό κομμάτι (άριστα 8): Ο βαθμός θα διαμορφωθεί ως εξής: Παρουσίες (1 μονάδα), εργασία κ. Δημήρκου (0,5 μονάδα), γραπτό εξετάσεων κ. Δημήρκου (3 μονάδες), γραπτό κ. Αντωνιάδη (3,5 μονάδες) (σύνολο: 1+0,5+3+3,5=8 μονάδες).
Όσο αφορά το εργαστηριακό κομμάτι (άριστα 2): Ο βαθμός θα διαμορφωθεί από την γραπτή εξέταση του εργαστηρίου (1,4 μονάδες), από τα φυλλάδια των εργαστηριακών ασκήσεων που παραδίδονται κάθε εβδομάδα (0,4 μονάδες) και από τις παρουσίες στο εργαστήριο (0,2 μονάδες) (σύνολο: 1,4+0,4+0,2=2 μονάδες).

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες



Το μάθημα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
-Θεωρητική διδασκαλία
-Εργαστηριακές ασκήσεις

-Επισκέψεις στο αγρόκτημα