Στόχοι



Σκοπός του μαθήματος είναι να είναι σε θέση ο φοιτητής να αξιολογήσει το σχεδιασμό και να διαστασιολογήσει τα απαραίτητα συστήματα, να προτείνει τις απαραίτητες τεχνολογίες, να επιβλέψει την κατασκευή και να διαχειριστεί τα συστήματα ελέγχου του περιβάλλοντος σε χώρους αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων.

Περιεχόμενο Μαθήματος



  1. Εισαγωγή στην έννοια της Αποθήκευσης. Υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τύποι αποθηκών.
  2. Αποθήκευση νωπών φρούτων και λαχανικών. Ρύθμιση συνθηκών περιβάλλοντος αποθηκών. Τύποι και χαρακτηριστικά εξοπλισμού αποθηκών για νωπά προϊόντα.
  3. Τύποι και χαρακτηριστικά κατασκευής των αποθηκών. Αποθήκες σιτηρών και νωπών προϊόντων. Αποθήκες πατάτας.
  4. Απώλειες ενέργειας κτηρίων. Υπολογισμός θερμομόνωσης κτηρίων.
  5. Υπολογισμός θερμοκρασίας και υγρασίας στις επιφάνειες και το εσωτερικό των τοιχωμάτων των κτηρίων.
  6. Αερισμός αποθηκευμένων προϊόντων. Πτώση πίεσης στο προϊόν. Πτώση πίεσης στους αγωγούς αερισμού. Υπολογισμός αναγκών αερισμού. Διαστασιολόγηση συστήματος αερισμού.
  7. Ξήρανση αποθηκευμένων προϊόντων. Υπολογισμός φορτίων
  8. Εξοπλισμός ξήρανσης και συντήρησης καρπών. Διαδικασία ενσίρωσης - εξοπλισμός.
  9. Πρόψυξη. Διαδικασία πρόψυξης. Υπολογισμός ψυκτικών φορτίων κατά την πρόψυξη.
  10. Ψύξη. Διαδικασία ψύξης νωπών αγροτικών προϊόντων. Φορτία ψύξης αγροτικών προϊόντων.
  11. Σχεδιασμός και κατασκευή ενός συμβατικού ψυκτικού θαλάμου. Απαραίτητος ψυκτικός εξοπλισμός.
  12. Συντήρηση σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα. Συντήρηση με τροποποιημένες ατμόσφαιρες. Ρύθμιση, έλεγχος και εκμετάλλευση ψυκτικού θαλάμου.
  13. Μέθοδοι και μηχανολογικός εξοπλισμός ψύξης. Αυτοματισμοί, ψυκτικός εξοπλισμός, αισθητήρες ελέγχου θερμοκρασίας, υγρασίας, CO2 αιθυλενίου και οξυγόνου σε χώρους αποθήκευσης νωπών προϊόντων.
  14. Συσκευασία και Ιχνιλασιμότητα. Συσκευαστήρια, τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Υλικά συσκευασίας και συστήματα διαλογής και τυποποίησης.

Βοηθήματα



1. Ακριτίδης Κ. 1993. Ξήρανση – Αποθήκευση Γεωργικών Προϊόντων. Εκδώσεις Γιαχουδη- Γιαπουλη, Θεσσαλονίκη.

2. Loewer Otto J. Bridges Thomas C. Bucklin Ray A, 1994. On-farm drying and storage systems / Otto J. Loewer, Thomas C. Bridges, Ray A. Bucklin. ASAE, 560 p

3. Dry grain aeration systems design handbook / MidWest Plan Service. Dry Grain Aeration Systems Design Committee. -1st ed. Ames, Iowa, USA: Midwest Plan Service, 1997, 88 p

4. Κατσούλας Ν., Κίττας Κ., 2008. Εγκαταστάσεις Μετασυλλεκτικών Χειρισμών Αγροτικών Προϊόντων. Διδακτικές Σημειώσεις, Εκδώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ανθρώπινο Δυναμικό



Νικόλαος Κατσούλας
Επίκουρος Καθηγητής
και
Κωνσταντίνος Κίττας
Καθηγητής