Εγκαταστάσεις Μετασυλλεκτικών Χειρισμών Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής
Νικόλαος Κατσούλας
Το μάθημα αποτελεί ένα εργαλείο για την εισαγωγή των φοιτητών στις έννοιες του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών των αγροτικών προϊόντων.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες ανταλλαγών ενέργειας και μάζας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού των αναγκών σε αερισμό, θέρμανση και ψύξη των θαλάμων αποθήκευσης και ξήρανσης αγροτικών προϊόντων και στον υπολογισμό της απαραίτητης δυναμικότητας των συστημάτων αυτών.
Επίσης γίνεται αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων αυτών και στα συστήματα υποβοήθησης λήψης αποφάσεων για τον έλεγχο των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών αγροτικών προϊόντων και να μπορεί να τα διαστασιολογήσει ανάλογα με τις απαιτήσεις των προϊόντων και την περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η κάθε εγκατάσταση.
- Να αναλύουν τα επιμέρους βήματα σχεδιασμού ενός ψυγείου, μιας αποθήκης, ενός ξηραντηρίου ή ενός σιλό αποθήκευσης προϊόντων.
- Να εκπονούν μελέτες σχεδιασμού ενός ψυγείου, μιας αποθήκης, ενός ξηραντηρίου ή ενός σιλό αποθήκευσης προϊόντων.
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
1. Εισαγωγή στην έννοια της Αποθήκευσης. Υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τύποι αποθηκών. 2. Αποθήκευση νωπών φρούτων και λαχανικών. Ρύθμιση συνθηκών περιβάλλοντος αποθηκών. Τύποι και χαρακτηριστικά εξοπλισμού αποθηκών για νωπά προϊόντα. 3. Τύποι και χαρακτηριστικά κατασκευής των αποθηκών. Αποθήκες σιτηρών και νωπών προϊόντων. Αποθήκες πατάτας. 4. Απώλειες ενέργειας κτηρίων. Υπολογισμός θερμομόνωσης κτηρίων. 5. Υπολογισμός θερμοκρασίας και υγρασίας στις επιφάνειες και το εσωτερικό των τοιχωμάτων των κτηρίων. 6. Αερισμός αποθηκευμένων προϊόντων. Πτώση πίεσης στο προϊόν. Πτώση πίεσης στους αγωγούς αερισμού. Υπολογισμός αναγκών αερισμού. Διαστασιολόγηση συστήματος αερισμού. 7. Ξήρανση αποθηκευμένων προϊόντων. Υπολογισμός φορτίων 8. Εξοπλισμός ξήρανσης και συντήρησης καρπών. Διαδικασία ενσίρωσης - εξοπλισμός. 9. Πρόψυξη. Διαδικασία πρόψυξης. Υπολογισμός ψυκτικών φορτίων κατά την πρόψυξη. 10. Ψύξη. Διαδικασία ψύξης νωπών αγροτικών προϊόντων. Φορτία ψύξης αγροτικών προϊόντων. 11. Σχεδιασμός και κατασκευή ενός συμβατικού ψυκτικού θαλάμου. Απαραίτητος ψυκτικός εξοπλισμός. 12. Συντήρηση σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα. Συντήρηση με τροποποιημένες ατμόσφαιρες. Ρύθμιση, έλεγχος και εκμετάλλευση ψυκτικού θαλάμου. 13. Μέθοδοι και μηχανολογικός εξοπλισμός ψύξης. Αυτοματισμοί, ψυκτικός εξοπλισμός, αισθητήρες ελέγχου θερμοκρασίας, υγρασίας, CO2 αιθυλενίου και οξυγόνου σε χώρους αποθήκευσης νωπών προϊόντων. 14. Συσκευασία και Ιχνιλασιμότητα. Συσκευαστήρια, τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Υλικά συσκευασίας και συστήματα διαλογής και τυποποίησης.
|
Το μάθημα αποτελεί ένα εργαλείο για την εισαγωγή των φοιτητών στις έννοιες του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών των αγροτικών προϊόντων.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες ανταλλαγών ενέργειας και μάζας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού των αναγκών σε αερισμό, θέρμανση και ψύξη των θαλάμων αποθήκευσης και ξήρανσης αγροτικών προϊόντων και στον υπολογισμό της απαραίτητης δυναμικότητας των συστημάτων αυτών.
Επίσης γίνεται αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων αυτών και στα συστήματα υποβοήθησης λήψης αποφάσεων για τον έλεγχο των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών αγ
Το μάθημα αποτελεί ένα εργαλείο για την εισαγωγή των φοιτητών στις έννοιες του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών των αγροτικών προϊόντων.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες ανταλλαγών ενέργειας και μάζας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού των αναγκών σε αερισμό, θέρμανση και ψύξη των θαλάμων αποθήκευσης και ξήρανσης αγροτικών προϊόντων και στον υπολογισμό της απαραίτητης δυναμικότητας των συστημάτων αυτών.
Επίσης γίνεται αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων αυτών και στα συστήματα υποβοήθησης λήψης αποφάσεων για τον έλεγχο των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των συστημάτων κλιματισμού των εγκαταστάσεων μετασυλλεκτικών χειρισμών αγ
Κατηγορία: Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος » Προπτυχιακό
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
- Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
- Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018
- Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
- Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017