Περιγραφή



Πρόκειται για μεταπτυχιακό μάθημα 12 εβδομάδων και τριών ωρών ανά εβδομάδα. Παρουσίαση των εφαρμογών της γενετικής μηχανικής για την παραγωγή χρησίμων φυσικών βιολογικών προϊόντων με φαρμακευτική, χρήση, με αρωματικές ιδιότητες, βαφές, συντηρητικά τροφίμων, εντομοκτόνα, εντομοαπωθητικά, βακτηριοκτόνα, αντιμυκητιακά, ψυχοτρόπες ουσίες, δηλητήρια, καρκινογόνα, αλεργιογόνα και πλείστες άλλες ενώσεις με βιολογική δράση. Επίσης παρουσίαση εφαρμογών για την παραγωγή διαγονιδιακών οργανισμών με αυξημένη αντίσταση σε ασθένειες, αντίσταση σε φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες καταπόνησης, βελτιωμένα χαρακτηριστικά αύξησης και φωτοσύνθεσης. Ανάλυση της μεθοδολογίας ενζυματικής βιοτεχνολογίας και βιοαντιδραστήρων με εφαρμογές στις καλλιέργειες βακτηρίων, μυκήτων, φυτικών κυττάρων και ιστών. Μεθοδολογία και εφαρμογές κυτταροκαλλιεργειών και ιστοκαλλιεργειών.

Περιεχόμενο Μαθήματος



Διδασκαλία

1.       ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ  ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΙΣ

2.       ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΥΣΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

3.       ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΩΝ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΤΥΠΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ.

4.       ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΙΣΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

5.       ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

6.       ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ

7.       ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

 

 

Εργαστήρια

 

1.          ΙΣΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΚΦΥΤΩΝ

2.          ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ

3.          ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΒΑΚΤΗΡΙΟΥ

4.          ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΜΕ ΒΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

5.          ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΛΥΜΕΡΑΣΗΣ

Βοηθήματα



1.       Σημειώσεις διδάσκοντος καθηγητού

2.       Βιοτεχνολογία Φυτών. 2001, Π. Χατζόπουλος. Εκδόσεις Embryo.