Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Οι στόχοι του μαθήματος ΗΥ333 είναι (1) η παρουσίαση και εκμάθηνση βιομηχανικών μεθοδολογιών σχεδίασης, υλοποίησης και δοκιμής Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Ειδικού Σκοπού (ASIC), (2) η εκμάθηνση των σχετικών θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, διαδικασιών και προτύπων, και (3) η πρακτική εξοικείωση στην χρήση βιομηχανικών εργαλείων.

Στο μάθημα παρουσιάζονται και χρησιμοποιούνται βιομηχανικά εργαλεία σχεδίασης και υλοποίησης κυκλωμάτων, τα οποία έχουν ως σημείο εκκίνησης την περιγραφή του κυκλώματος σε Γλώσσα Περιγραφής Υλικού, και καταλήγουν στην πλήρη υλοποίηση της χωροθέτησης και κάτοψης του κυκλώματος, μορφή κατάλληλη για την παράδοση του για κατασκευή.

Ως μέσο για την εκμάθηνση, χρήση και εξοικίωση των εργαλείων χρησιμοποιείται η εργασία του μαθήματος, η οποία πραγματεύεται την υλοποίηση ενός ψηφιακού συστήματος σε μορφή κατάλληλη για κατασκευή. Ο στόχος του ΗΥ439 είναι η εμβάθυνση και η εξοικείωση με Αλγορίθμους Ηλεκτρονικού Σχεδιαστικού Αυτοματισμού (EDA - Electronic Design Automation) αιχμής Φυσικής Σχεδίασης για την αυτοποιημένη σχεδίαση και επαλήθευση ψηφιακών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (CAD - Computer Aided Design).

Το μάθημα εστιάζει σε (1) Αλγορίθμους Συστοίχισης (Clustering), (2) Αλγόριθμοι Τεμαχισμού (Partitioning), (3) Αλγόριθμοι Χωροθέτησης Μονάδων και Μνημών, (4) Αλγόριθμοι Τοποθέτησης Πυλών, (5) Αλγόριθμοι Διασύνδεσης, δηλαδή στα στάδια υλοποίησης μετά απο Λογική Σύνθεση, και παρουσιάζει επακριβείς και ευριστικούς συνδυαστικούς και αναλυτικούς αλγορίθμους πανομοιότυπους με αυτούς που υλοποιούνται σε βιομηχανικά εργαλεία Φυσικής Σχεδίασης.