Αντίθεση: Χρωματικές αντιθέσεις

                        

 

Όλα τα χρώματα αλληλεπιδρούν με τα χρώματα που βρίσκονται δίπλα τους. Ταυτόχρονη αντίθεση είναι το όνομα που δίνεται στο αποτέλεσμα που ασκούν τα χρώματα στους γείτονές τους. Στην περίπτωση των δύο χρωμάτων δίπλα-δίπλα, η αριστερά θα επηρεάσει τη μία στα δεξιά. Με τη σειρά του, το δεξί θα επηρεάσει το ένα στα αριστερά. Επιδρούν μεταξύ τους ταυτόχρονα, επομένως ο όρος "ταυτόχρονη" αντίθεση. Η επίδραση δεν είναι πραγματική από φυσική άποψη αλλά αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου και των ματιών στον πραγματικό κόσμο.

Οποιοδήποτε χρώμα αλλάζει εμφάνιση όταν τοποθετείται κοντά σε άλλο χρώμα.

Αυτό γίνεται ευκολότερο χρησιμοποιώντας ένα ουδέτερο γκρι σε ένα έγχρωμο πεδίο. Στο παρακάτω παράδειγμα, τα γκρι τετράγωνα στο έγχρωμο πεδίο είναι πανομοιότυπα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ τους. Στο επόμενο παράδειγμα, τα πανομοιότυπα μπλε-μοβ τετράγωνα αλλάζουν το χρώμα τους ακόμα πιο δραματικά από ότι τα γκρι.

 

 

Θα παρατηρήσετε ότι τα έγχρωμα ορθογώνια του φόντου μεταξύ των δύο δειγμάτων δείχνουν μια αλλαγή στην ένταση. Για να δείτε αυτό το καλύτερο, μετακινήστε το βλέμμα σας πίσω μπρος από το ένα ορθογώνιο στα αριστερά στο ίδιο ορθογώνιο στα δεξιά. Τα έγχρωμα τετράγωνα αλληλεπιδρούν με τα έγχρωμο φόντο τους, δημιουργώντας μια αντιληπτή διαφορά μεταξύ των υποβάθρων των δειγμάτων.

Στο βιβλίο του Johannes Itten, Τέχνη του Χρώματος, ο Itten αναφέρει επτά χρωματικές αντιθέσεις:

1. Αντίθεση του χρώματος καθαυτό

2. Αντίθεση ανοιχτού-σκούρου

3. Αντίθεση ψυχρού-θερμού

4. Αντίθεση των συμπληρωματικών

5. Ταυτόχρονη αντίθεση

6. Ποιοτική αντίθεση

7. Ποσοτική αντίθεση

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: Αντίθεση