Ισορροπία

Η Ισορροπία, μια από τις βασικές αρχές της τέχνης, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία μιας σύνθεσης είναι τοποθετημένα έτσι ώστε το "οπτικό βάρος" (έμφαση ή προσοχή που αντλεί ένα αντικείμενο σε μία σύνθεση) να εναρμονίζεται με τα άλλα στοιχεία και να είναι κατάλληλα κατανεμημένα.

Η τέσσερις κατηγορίας της ισορροπίας:

Συμμετρική

Εάν τα στοιχεία έχουν ίσο βάρος και αξία σε κάθε πλευρά, αναφερόμαστε σ'αυτό ως συμμετρική ισορροπία.  Συνήθως, όταν ένα ή περισσότερα στοιχεία αντικατοπτρίζονται και στις δύο πλευρές, αναφερόμαστε σ'αυτό ως μια σταθερή ή πιο 'επίσημη σύνθεση' (formal compositition).  Η συμμετρική ισορροπία δίνει μια αίσθηση τάξης, ξεκούρασης και ηρεμίας σε μια σύνθεση.

Ασύμμετρη

Όταν η σύνθεση έχει ασύμμετρη ισορροπία, μπορούμε να την περιγράψουμε ως δυναμική ή ανεπίσημη (informal).  Η ασύμμετρη ισορροπία σε μια σύνθεση προσθέτει μια αίσθηση έντασης και δυναμισμού.

 

Ακτινωτή Συμμετρία

Η ακτινωτή συμμετρία επιτυγχάνεται όταν τα μέρη ενός αντικειμένου ακτινοβολούν από ένα κεντρικό σημείο

Ακτινωτή Ισορροπία

Η ακτινωτή ισορροπία επιτυγχάνεται όταν ένα κεντρικό αντικείμενο περιβάλλεται από μια ομοιόμορφη κατανομή των υποστηρικτικών στοιχείων για να δημιουργήσει μια ευχάριστη σύνθεση.