Περιγραφή



Περιγραφή μαθήματος: Βασικές αρχές διατροφής υδρόβιων ζωικών οργανισμών. Διατροφική συμπεριφορά και τροφοληψία. Βιοενεργητική και φυσιολογία θρέψης. Θρεπτικές ουσίες πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Σιτηρέσια. Διατροφή στις υδατοκαλλιέργειες. Διατροφή και υγεία υδρόβιων ζωικών οργανισμών.

 

Μαθησιακοί στόχοι: Απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά και τροφοληψία των υδρόβιων ζωικών οργανισμών, των διαιτητικών αναγκών τους σε θρεπτικές ουσίες, πρακτικές  διατροφής εκτρεφόμενων ιχθύων. Ανάπτυξη ικανοτήτων σε εργαστηριακά πρωτόκολλα ανάλυσης της θρεπτικής σύστασης των ιστών και των ιχθυοτροφών, Ανάπτυξη ικανοτήτων στη μεθοδολογία της έρευνας και τη μελέτη επιστημονικών άρθρων σχετικών με τη διατροφή υδρόβιων ζωικών οργανισμών.

Βοηθήματα



Προτεινόμενα συγγράματα:

     ·      Στοιχεία φυσιολογίας θρέψεως και εφαρμοσμένη διατροφή ιχθύων και καρκινοειδών, Συλλογικό (Επιμ.: Μεντέ Έλενα, Νέγκας Ιωάννης), 2011

  •  Διατροφή Ιχθύων – Παπουτσόγλου Σ. – Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, 2008.

·         Διατροφή Αγροτικών Ζώων – Ζέρβας Γ., Καλαϊσάκης Π., Φεγγερός Κ. – Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, 2004

·         Σημειώσεις των διδασκόντων – Διατροφή υδρόβιων ζωικών οργανισμών –  Ι. Καραπαναγιωτίδης, Β. Καραλάζος, Ε. Μεντέ., 100 σελ.

Προτεινόμενες ιστοσελίδες

·         Fishbase

Ηλεκτρονική, επιστημονική εγκυκλοπαίδεια για τα ψάρια www.fishbase.org

·         Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων (FAO) www.fao.org

World/> Fish/> Center/>/> www.worldfishcenter.org

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

·         Fish Nutrition – Halver  J.E., Hardy R.W. (Eds.) – Academic Press, 2002

·         Nutrition and Feeding of Fish - Lovell T. – Springer , 1999

·         Nutrition and Feeding of Fish and Crustaceans - Guillaume J., Kaushik S., et al. – Springer, 2001

·         Fish Nutrition in Aquaculture - De Silva, S.S., Anderson/>/>, T.A. – Springer, 1995

·         Principles of Fish Nutrition – Steffens W. – John Wiley and Sons Ltd, 1991

·         Nutrition of Pond Fishes – Hepher, B. – CUP Archive, 1988

·         Nutrient requirements and feeding of finfish for aquaculture - Webster  C.D., Lim C. - CABI, 2002

Nutrient Requirements of Fish* – NRC – National/> Academy/>/> Press, 1993

Περιεχόμενο Μαθήματος



Εβδομάδα

Περιγραφή Ύλης

1

Εισαγωγή στην επιστήμη της Διατροφής των υδρόβιων ζωικών οργανισμών. Αντικείμενο και στόχοι. Διατροφική συμπεριφορά & πρόσληψη τροφής. Διατροφικοί τύποι ιχθύων, το φαινόμενο της πείνας, διατροφή και αισθήσεις υδρόβιων ζωικών οργανισμών, θερμοκρασία νερού και διατροφική συμπεριφορά.

2

Ανατομία  και φυσιολογία πεπτικού συστήματος. Όργανα πρόσληψης και κατάποσης της τροφής, πεπτικός σωλήνας, όργανα και αδένες που συμβάλλουν στην πέψη.

3

Διεργασίες πέψεως τροφών, πεπτικότητα προσληφθείσης τροφής, απορρόφηση προϊόντων πέψης. Μεταβολισμός θρεπτικών ουσιών.

4

Πρωτεΐνες – Αμινοξέα. Περιγραφή, φυσιολογικός ρόλος, παραγωγή ενέργειας, απαραίτητα αμινοξέα. Αναβολισμός και καταβολισμός πρωτεϊνών και αμινοξέων. Διαιτητικές ανάγκες ιχθύων.

5

Λιπίδια - Υδατάνθρακες. Περιγραφή, βιοσύνθεση, φυσιολογικός ρόλος, παραγωγή ενέργειας. Αναβολισμός και καταβολισμός. Διαιτητικές ανάγκες ιχθύων

6

Βιταμίνες & Ανόργανα στοιχεία. Περιγραφή, θετικές δράσεις, συμπτώματα έλλειψης και παθολογικές καταστάσεις, διαιτητικές ανάγκες ιχθύων

7

Βιοενεργητική. Ενέργεια – γενικές αρχές. Χρησιμοποίηση της ενέργειας των τροφών και ενεργειακές ανάγκες των ειδών. Επίπεδα ενέργειας. Επίδραση βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

8

Διατροφή και ποιότητα εκτρεφόμενων ιχθύων. Θρεπτικά συστατικά του σώματος των ιχθύων. Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θρεπτική αξία και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των εκτρφόμενων ιχθύων. Διατροφή και υγεία ιχθύων.

9

Τροφές. Κατηγορίες ιχθυοτροφών – φυτικοί ζωικοί οργανισμοί, ζωντανές τροφές, ξηρές ιχθυοτροφές, σιτηρέσια εκτρεφόμενων υδρόβιων ζωικών οργανισμών.

10

Πρακτικές διατροφής εκτρεφόμενων ιχθύων. Διατροφή σε εκτατικά, ημι-εντατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής. Διατροφικό επίπεδο, συχνότητα σίτισης, μέθοδοι σίτισης. 

11

Χορήγηση ξηρών ιχθυοτροφών – προσδιορισμός επιπέδου διατροφής και συνολικής ημερήσιας χορηγήσεως ποσότητας τροφής. Αριθμός ημερήσιων γευμάτων. Τρόποι χορήγησης τροφής.

12

Παράμετροι αξιοποίησης των τροφών. Προσδιορισμός πεπτικότητας, συντελεστής μετατρεψιμότητας, ειδικός ρυθμός αύξησης.

13

Διατροφή εκτρεφόμενων ιχθύων και περιβάλλον. Αλληλεπιδράσεις εκτρεφόμενων ιχθύων με το περιβάλλον, ποιότητα ιχθυοτροφών και επιβάρυνση του υδάτινου περιβάλλοντος.

Εβδομάδα

Εργαστηριακή άσκηση

1

Προσδιορισμός Υγρασίας (εργαστήριο)

 

2

    Προσδιορισμός Τέφρας  (εργαστήριο)

3

Προσδιορισμός Ολικών αζωτούχων ουσιών Ι (εργαστήριο)

4

    Προσδιορισμός Ολικών αζωτούχων ουσιών ΙΙ 

    (εργαστήριο)

5

Προσδιορισμός Ολικών αζωτούχων ουσιών ΙΙΙ (εργαστήριο)

6

Προσδιορισμός Ολικών αζωτούχων ουσιών IV(εργαστήριο)

7

Μελέτη επιστημονικών άρθρων Ι (φροντιστηριακή άσκηση)

8

Προσδιορισμός Ολικών Λιπαρών Ουσιών Ι (εργαστήριο)

9

Προσδιορισμός Ολικών Λιπαρών Ουσιών ΙI(εργαστήριο)

10

Μέτρηση παραμέτρων ανάπτυξης των ιχθύων και αξιοποίησης της τροφής (υπολογιστική άσκηση - αίθουσα υπολογιστών)

11

Στατιστική ανάλυση δεδομένων διατροφικού πειράματος (υπολογιστική άσκηση - αίθουσα υπολογιστών)

12

Οργάνωση και εκτέλεση διατροφικού πειράματος (φροντιστηριακή άσκηση)

13

Μελέτη επιστημονικών άρθρων – η επίδραση της διατροφής στη χημική σύσταση των ιστών των ιχθύων (φροντιστηριακή άσκηση)

Θεωρία - Διαλέξεις
(ώρες / εβδομάδα):

   2 (Απαιτούνται 7 παρουσίες)

Εργαστηριακές ασκήσεις
(ώρες / εβδομάδα):

   2 (Δικαιολογούνται 2 απουσίες)

Διδακτικές Μονάδες:

    3

ECTS:

4

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης



Αξιολόγηση - Βαθμολόγηση:

§  Γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου    60%

§  Υποχρεωτική ατομική εργασία  

(βιβλιογραφική ανασκόπηση θέματος)           20%

§  Υποχρεωτική ομαδική εργασία           

(Παρουσίαση των προτεινόμενων προδιαγραφών σιτηρεσίων διαφόρων ειδών)                           20%