Περιγραφή



Η σειρά των μαθημάτων φιλοδοξεί να προσφέρει μια επισκόπηση της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του Ελλαδικού χώρου μετά την Άλωση (1453 - περ. 1850). Η μελέτη συγκεκριμένων δημοσιευμένων άρθρων θα προσφέρει ευκαιρίες για εμβάθυνση στην τυπολογία, την οικοδομική τεχνική και τη μορφολογία των ναών που κτίζονται από μετακινούμενα συνεργεία οικοδόμων (ισνάφια), που αναπλάθουν την οικοδομική παράδοση του Βυζαντίου και δημιουργούν συχνά νέους τύπους και νέες μορφές. Η ανανέωση της βασιλικής, η επίδραση της ναοδομίας του Αγίου Όρους, η μελέτη της αρχιτεκτονικής μέσα στα ιστορικά συμφραζόμενα μιας συγκεκριμένης περιοχής, είναι ορισμένα από τα θέματα όπου θα εστιαστεί η προσοχή μας. Η διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή σε ναούς του Πηλίου και η τελική γραπτή εργασία θα εμπεδώσουν τη μελέτη και τις συζητήσεις μας στην αίθουσα.

Στόχοι



Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα είναι ικανοί:
1. Να περιγράψουν, να αναγνωρίσουν και να ταυτίσουν τους αρχιτεκτονικούς τύπους και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των μεταβυζαντινών ναών της Ελλάδας.
2. Να αναγνωρίσουν ποιοι από τους τύπους και ποια από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά βασίζονται στην παράδοση του Βυζαντίου και ποια αποτελούν επιδράσεις από τη Δύση ή νέες μορφές και αναπλάσεις ήδη γνωστών οικοδομικών τρόπων.
3. Να συνθέσουν ένα στοιχειώδες δελτίο καταγραφής ενός μεταβυζαντινού ναού.

Περιεχόμενο Μαθήματος



Το περιεχόμενο του μαθήματος θα δοθεί κατά την 1η συνάντηση περιληπτικά. Στις επόμενες επτά συναντήσεις θα μελετηθούν δημοσιεύσεις που αφορούν στο θέμα του σεμιναρίου. Στα δύο μαθήματα που ακολουθούν θα συζητηθούν προβλήματα μεθοδολογίας, βιβλιογραφίας, συγγραφής και ταξινόμησης του υλικού. Στις δύο τελευταίες συναντήσεις θα γίνει η παρουσίαση των τελικών εργασιών. Η εκπαιδευτική εκδρομή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μελέτης του θέματος του σεμιναρίου και γι' αυτό είναι υποχρεωτική.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες



Εκτός από τις συναντήσεις στην αίθουσα, θα διοργανωθεί διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή σε ναούς του Πηλίου την Παρασκευή και το Σάββατο 9-10 ή 16-17 Δεκεμβρίου, με διανυκτέρευση στον ξενώνα της μονής Αγίου Νικολάου Πάου στην Αργαλαστή.
Θα μπορούσε να γίνει και εκδρομή στις μονές των Μετεώρων, αλλά θα υπάρξει ενημέρωση στο προσεχές μέλλον.

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης



Ο τελικός βαθμός θα προκύψει από τον συμψηφισμό τριών βαθμών: (1) από την συμμετοχή και παρουσία στο μάθημα και στην εκδρομή (3 μονάδες), (2) από την παρουσίαση της τελικής εργασίας (2 μονάδες) και (3) από τη γραπτή τελική εργασία (5 μονάδες).