Βυζαντινή Γλυπτική

Πληροφορίες

Περιγραφή



Η σειρά των μαθημάτων θα εξετάσει όψεις της γλυπτικής του Βυζαντίου από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι την εποχή των Παλαιολόγων. Η μελέτη δημοσιευμένων άρθρων θα προσφέρει ευκαιρίες για εμβάθυνση στα είδη των αρχιτεκτονικών μελών και του διακόσμου τους στη Βυζαντινή περίοδο. Οι τύποι του κιονόκρανου και του θωρακίου, το φράγμα του πρεσβυτερίου, η μετάβαση από το φράγμα στο τέμπλο, ο συμβολισμός του διακόσμου και οι τεχνικές κατεργασίας του μαρμάρου είναι ορισμένα από τα θέματα που θα εξεταστούν. Η άσκηση καταγραφής βυζαντινών γλυπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Φθιωτίδων Θηβών (Νέας Αγχιάλου) και στον ναό της Κοίμησης της Θεοτοκου στη Μακρινίτσα, καθώς και η τελική γραπτή εργασία θα συμβάλουν στον τελικό βαθμό.

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Στόχοι του σεμιναρίου αποτελούν η γνωριμία με τα είδη, τις μορφές και τις τεχνικές της γλυπτικής του Βυζαντίου από τον 6ο έως και τον 14ο αιώνα, η μελέτη επιλεγμένων μελετών από τη σχετική βιβλιογραφία, η άσκηση στην καταγραφή αρχιτεκτονικών μελών και η εξάσκηση στην παραγωγή επιστημονικού λόγου, προφορικού και γραπτού.

Το σεμινάριο θα αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό πάνω στο σωζόμενο υλικό, για σπουδή ειδικών μελετημάτων πάνω στο θέμα και για προετοιμασία για τις τυχόν ανάγκες που θα χρειαστεί να καλύψουν μελλοντικά οι αρχαιολόγοι σε Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Περιεχόμενο Μαθήματος



Το περιεχόμενο καθεμίας από τις συναντήσεις δίνεται στις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου και στο ημερολόγιο.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες



Εκτός από τη μελέτη συγκεκριμένων άρθρων κάθε εβδομάδα μέχρι και το 7ο μάθημα, το σεμινάριο θα συμπληρωθεί από ασκήσεις καταγραφής αρχιτεκτονικών μελών στον αρχαιολογικό χώρο των Φθιωτίδων Θηβών (Νέας Αγχιάλου) και στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα, από την προφορική παρουσίαση και τη συγγραφή τελικής εργασίας.

Η τελική εργασία είναι ατομική. Θα έχει έκταση ως 10 σελίδες (συμπεριλαμβανομένων της βιβλιογραφίας και των πινάκων).

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης



Ο τελικός βαθμός θα προκύψει από το άθροισμα βαθμολογίας των εξής επιμέρους παραμέτρων: (1) τις παρουσίες (μονάδες: 2) - δεν δικαιολογούνται πάνω από δύο (2) απουσίες, (2) τη συμμετοχή στις ασκήσεις καταγραφής και την παρουσίαση της τελικής εργασίας (μονάδες: 2), και (3) τη βαθμολόγηση της γραπτής εργασίας (μονάδες: 6). Εξυπακούεται ότι η συμμετοχή, η συνέπεια και η πρωτοβουλία αξιολογούνται θετικά.