Περιγραφή



Θα εξεταστεί η αρχιτεκτονική των εκκλησιών της μεγαλονήσου κατά την περίοδο από το 400 περίπου έως το 1191. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν επιστημονικά άρθρα που διαφωτίζουν θέματα ναοδομίας της μεγαλονήσου από τον 4ο αιώνα μέχρι το 1191.

Στόχοι



Στόχοι του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τη ναοδομία της Κύπρου, η εξέταση της συνάφειάς της με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική άλλων περιοχών του Βυζαντινού κράτους, η συζήτηση συγκεκριμένων ζητημάτων επιδράσεων που έχει θέσει η έρευνα, η άσκηση στην κατανόηση και στη συγγραφή αρχαιολογικού επιστημονικού λόγου σε κειμενική μορφή.

Περιεχόμενο Μαθήματος



Το διάγραμμα των μαθημάτων παρουσιάζεται αναλυτικά στην ατζέντα.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες



Κάθε εβδομάδα οι φοιτητές καλούνται να γράψουν την περίληψη ενός αρχαιολογικού άρθρου που τους δίνεται για μελέτη και προετοιμασία. Τα άρθρα είναι στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Η περίληψη, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά την έκταση της μιας σελίδας (γραμματοσειρά Times New Roman 12 στιγμών σε 1,5 διάστιχο), θα στέλνεται στο e-mail του διδάσκοντος μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας πριν από τη συνάντηση στην αίθουσα. Η τελική εργασία, της οποίας το θέμα θα καθοριστεί έπειτα από συνεννόηση, δεν θα έχει έκταση μεγαλύτερη από πέντε σελίδες. Οι φοιτητές του σεμιναρίου προσκαλούνται να συμμετέχουν σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Κύπρο.

Βοηθήματα



Δεν διατίθεται βασικό σύγγραμμα για το σεμινάριο. Τα κείμενα που θα μελετηθούν στις συναντήσεις βρίσκονται ανηρτημένα εδώ (στο τμήμα Έγγραφα της πλατφόρμας) σε μορφή αρχείων pdf. Υποχρεωτικά ελέγχονται η βιβλιογραφία που περιέχουν τα εξεταζόμενα άρθρα και η εποπτεία του σχετικού υλικού, με αναζήτηση φωτογραφιών και κειμένων στο διαδίκτυο και σε συγγράμματα που θησαυρίζονται στη Βιβλιοθήκη.

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης



Η τελική βαθμολογία θα προκύψει: κατά 60% από τις εβδομαδιαίες και από την τελική εργασία, κατά 20% από την παρακολούθηση των συναντήσεων του σεμιναρίου και κατά 20% από τη γενικότερη συμμετοχή, πρωτοβουλία και προσωπική έρευνα.