Περιγραφή



 

Σκοπός του μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η διερεύνηση της ερμηνευτικής και κανονιστικής συνεισφοράς της πολιτικής επιστήμης στην πρακτική του χωρικού σχεδιασμού. Σημείο τομής της πολιτικής και του σχεδιασμού αποτελεί η χωρική διακυβέρνηση. Θα εξεταστούν συνεπώς έννοιες και πρακτικές χωρικής διακυβέρνησης, όπως αυτές αναδεικνύονται στην Ελλάδα και στο αναδυόμενο ‘χωρο-πολιτικό’ περιβάλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

/>

Περιεχόμενο μαθήματος

Μετά από μία εισαγωγική ενότητα όπου προσδιορίζεται η ιδιαιτερότητα της πολιτικής ως γνωστικό και επιστημονικό πεδίο, στο πρώτο, πιο θεωρητικό, μέρος του μαθήματος (τρεις ενότητες) παρουσιάζονται οι προσεγγίσεις δύο σημαντικών στοχαστών του χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα στο πλαίσιο οικονομικών επικαθορισμών, των Henri Lefebvre (The Production of Space) και David Harvey (σειρά κειμένων στο Spaces of Capital). Στο δεύτερο μέρος (έξι ενότητες), μετά από αναφορά στην έννοια του ‘τοπικού κράτους’ (κατά την Cynthia Cockburn στο The Local State), εξετάζονται οι διάφορες μορφές διακυβέρνησης στην Ελλάδα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στα χωρο-θεσμικά επίπεδα των δήμων, των νομών, των περιφερειών, του εθνικών κρατών και του διακρατικού (υπερθνικού;) επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, ένα καταληκτικό μέρος (δύο ενότητες) ασχολείται με το μέλλον του χώρου στις συνθήκες της συγκεκριμένης σύγχρονης οικονομικής και πολιτικής του ολοκλήρωσής που αποδίδεται με τον ασαφή ίσως όρο ‘παγκοσμιοποίηση’.
Η αποτελεσματική διδασκαλία του μαθήματος προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των κύριων σημείων και ερωτημάτων που θέτει η θεματική του και αναδεικνύει η βιβλιογραφία. Απαραίτητη κρίνεται η συνδρομή τους στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος όπου οι υπό εξέταση έννοιες και πρακτικές θα υπόκεινται στη συλλογική αξιολόγηση και κριτική.

/>

Τρόπος Αξιολόγησης

Οι φοιτητές αξιολογούνται είτε με βάση 4 μικρές εργασίες (1Χ1.000 λέξεις και 3Χ2.000 λέξεις), είτε με 1 μικρή και 1 μεγάλη εργασία (5.000 λέξεις), καθώς και με τη συμμετοχή τους στο μάθημα. Οι μικρές εργασίες αφορούν γενικότερες προσεγγίσεις και εφαρμογές της σχέσης πολιτικής και χώρου ενώ η μεγάλη εξετάζει την ανάπτυξη, την λειτουργία, το πολιτικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας οργανισμός τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.