Μέθοδοι διδασκαλίας

Μέθοδοι διδασκαλίας

Διαλέξεις & ασκήσεις

Μέθοδοι αξιολόγησης

Μέθοδοι αξιολόγησης

Για τον τελικό βαθμό λαμβάνεται υπόψη η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στο μάθημα, οι εργασίες τους και ο βαθμός τους σε 2-3 προόδους που θα δοθούν στη διάρκεια του εξαμήνου.

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

Κοτζαμάνης Β., Παπάς Β. (επιμ), (2001), Οι χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών φαινομένων, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος

Παπαδάκης Μ., Τσίμπος Κ.Χ., (2004) Δημογραφική ανάλυση - Αρχές, μέθοδοι, υποδείγματα, Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα

Ταπεινός Γ.Φ., (2002), Δημογραφία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος

Συνίσταται η επίσκεψη στο δικτυακό τόπου του Εργαστηρίου (http://www.demography-lab.prd.uth.gr) όπου έχει καταχωρηθεί επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό.

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το μάθημα οι φοιτητές έχουν αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες ανάλυσης των πληθυσμιακών και δημογραφικών δεδομένων σε «χαμηλές» χωρικές κλίμακες και έχουν πλέον την ικανότητα να τις χρησιμοποιήσουν ώστε να μελετήσουν τα δημογραφικά φαινόμενα σε βάθος λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χώρου.

Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Στα πλαίσια του μαθήματος παρουσιάζεται αρχικά ένα περίγραμμα των δυνατών σχέσεων ανάμεσα στην δημογραφία και τα πεδία της χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης. Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή στις βασικές μεθόδους και τεχνικές της δημογραφικής ανάλυσης με στόχο την εμπέδωση-εμβάθυνση των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί στο προαπαιτούμενο υποχρεωτικό μάθημα «Δημογραφία». Εν συνεχεία παρουσιάζονται σε ένα πρώτο στάδιο οι κυριότερες προσπελάσιμες μέσω του διαδικτύου διεθνείς βάσεις πληθυσμιακών-δημογραφικών δεδομένων. Η παρουσίαση αυτή ακολουθείται από μια αναλυτικότατη κριτική παρουσίαση των πηγών και διαθέσιμων μεταπολεμικά δεδομένων στη χώρας μας (ως και των υφιστάμενων δικτυακών βάσεων) δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που ανακύπτουν από την άκριτη χρήση τους για τις ανάγκες μιας χωρικής ανάλυσης. Σε ένα επόμενο στάδιο παρουσιάζονται οι βασικές τεχνικές για την ανάλυση των πληθυσμιακών-δημογραφικών δεδομένων σε μικρότερες της εθνικής κλίμακες και εκτίθενται αναλυτικά οι δημογραφικές εξελίξεις της χώρας μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η έκθεση αυτή ακολουθείται από την παρουσίαση των τεχνικών των δημογραφικών προβολών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Εκτίθενται τα προαπαιτούμενα, οι υποθέσεις, οι μέθοδοι και τεχνικές, οι δυνατότητες, τα όρια των δημογραφικών προβολών και η χρησιμότητα τους στον  σχεδιασμό. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα και τα “εφόδια” των φοιτητών που το παρακολουθούν, επιλέγονται συγκεκριμένες περιπτώσεις η μελέτη των οποίων  επιχειρείται σε βάθος. Οι εργασίες αυτή εκπονούνται κατά την διάρκεια του εξαμήνου με την επίβλεψη και βοήθεια των διδασκόντων και διορθώνονται-σχολιάζονται στο μάθημα.

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος Δημογραφίας.