ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Πληροφορίες

Περιγραφή



Η στατιστική είναι η επιστήμη που έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη μεθόδων που επιτρέπουν (1) τη συγκέντρωση, (2) την επεξεργασία, (3) την κατάλληλη παρουσίαση (πίνακες, διαγράμματα) και τελικά (4) την ανάλυση και την ερμηνεία πληροφοριών (δεδομένων) σχετικών με τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά πραγματικών φαινομένων. Η ανάλυση εμπειρικών δεδομένων με την υποστήριξη θεωρητικών μοντέλων έχει ως τελικό στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων τόσο για την κατανόηση των νόμων που διέπουν τα φαινόμενα που εξετάζονται όσο και για τη λήψη αποφάσεων με πρακτικό περιεχόμενο.

Το μάθημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Η έννοια της πιθανότητας. Αξιωματική Θεμελίωση. Υπό συνθήκη πιθανότητες. Ανεξάρτητα ενδεχόµενα. Συναρτήσεις τυχαίων µεταβλητών. Συναρτήσεις πιθανότητας και κατανοµής. Παράµετροι κατανοµών. Γεννήτριες και χαρακτηριστικές συναρτήσεις. Ειδικές διακριτές και συνεχείς κατανοµές. Κεντρικό οριακό θεώρηµα. Τυχαίο δείγµα και δειγµατοληπτικές κατανοµές. Εκτιµητική. Σηµειακή εκτίµηση. Εκτίµηση παραµέτρων σε διάστηµα. Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων. Έλεγχος προσαρµογή µε κριτήριο χ2. Ανάλυση κατηγορικών δεδομένων. Απλή και πολλαπλή γραµµική παλινδρόµηση

Στόχοι



Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις στις βασικές αρχές και σημαντικότερες μεθόδους της στατιστικής ανάλυσης, γνώσεις απαραίτητες για την κατανόηση – μεταξύ άλλων - των δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και χωρικών φαινομένων.

Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης



Ο τελικός βαθμός προκύπτει ως συνισταμένη της βαθμολογίας: (a)   της εργασίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (25%), (b) της γενικής δραστηριότητας και συμμετοχής στο μάθημα (λύση ασκήσεων κ.λπ.) κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (15%) και (c) της επίδοσης στις τελικές εξετάσεις (60%).

Απαιτούμενα για την επιτυχία στο μάθημα είναι: 

α) η επιτυχία στην εργασία (βαθμός>5),

b) η συμμετοχή στη λύση ασκήσεων και,

γ) η απόκτηση βαθμού στις τελικές γραπτές εξετάσεις ≥ 4.