Εργασίας και τελικές εξετάσεις
- Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 -

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

Παρουσίαση της Εργασίας και τελικές εξετάσεις του μαθήματος «Φυτά Κηποτεχνίας και Αστικό Πράσινο»

 

Η τελική εξέταση του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί κατά την παρουσίαση της εργασίας που έχει οριστεί στο πλαίσιο του μαθήματος. Η παρουσίαση της εργασίας θα γίνει τη Δευτέρα 26/6/2016 από τις 9:00 μέχρι την εξέταση όλων των φοιτητών/τριών, στο γραφείο του διδάσκοντα. Ο κάθε φοιτητής/φοιτήτρια θα  παρουσιάσει ατομικά την εργασία, την οποία θα παραδώσει σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή την ημέρα των εξετάσεων (μαζί με τις φωτογραφίες TIF που χρησιμοποιήσατε στο Photoshop).

- Η εργασία θα αφορά τη διαμόρφωση ενός υπαίθριου χώρου που θα απεικονίζεται σε μια φωτογραφία που θα επιλέξετε.

- Η διαμόρφωση θα αφορά μόνο την άποψη που παρουσιάζεται στη φωτογραφία (όχι την ευρύτερη περιοχή).

- Η διαμόρφωσης του χώρου που θα προτείνεται θα πρέπει να προκύψει μετά από την ανάλυση των αντικειμενικών χαρακτηριστικών του (θετικών ή αρνητικών), τα οποία θα σας οδηγήσουν στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις διαμόρφωσης, κυρίως με τη χρήση φυτών (αλλά και μικρών κατασκευών όπου αυτό είναι άκρως απαραίτητο πχ πλακοστρώσεις, καθιστικά, παρτέρια κλπ). Τα χαρακτηριστικά αυτά του χώρου (θετικά και αρνητικά) θα αναλύονται σε κείμενο 1,5 έως 2 σελ. (προαιρετικά μπορούν να εμφανίζονται και με τη μορφή σχολίων πάνω σε μία φωτογραφία που θα προσθέσετε στην εργασία σας).

- Η τελική επεξεργασμένη φωτογραφία η οποία θα αποτελεί την πρότασή σας για τη διαμόρφωση του χώρου θα γίνει με το λογισμικό Photoshop. Η τελική εξέταση θα βασίζεται στις επιλογές που θα παρουσιάζονται στην τελική αυτή φωτογραφία και όσων προκύπτουν από το κείμενο της εργασία σας.

Με βάση τα παραπάνω η ολοκληρωμένη εργασίας θα περιλαμβάνει:

  1. Έκθεση τουλάχιστον 1,5 έως 2 σελ. όπου θα παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση του χώρου που φαίνεται στη φωτογραφία που τραβήξατε. Στο κείμενο θα αναλύονται τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τα οποία λαμβάνετε υπόψη για τη διαμόρφωση του χώρου της φωτογραφίας (για παράδειγμα «στα σημεία Α, Β, Γ,….. παρατηρείται η τοποθέτηση καθιστικών χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για σκιά.»). Εξυπακούεται ότι τα σημεία Α, Β, Γ,… ή περιγράφονται στο κείμενο ή/και φαίνονται στη φωτογραφία που επιπρόσθετα θα τοποθετήσετε για αυτόν ακριβώς το λόγο.
  2. Τρείς φωτογραφίες του Google. Για την καλύτερη κατανόηση της τοποθεσίας θα πρέπει να υπάρχουν τρείς φωτογραφίες του χώρου από το Google, μία σε επίπεδο πόλης (δηλαδή που βρίσκεται ο υπαίθριος χώρος σε σχέση με την πόλη), μια σε επίπεδο συνοικίας (ώστε να προσδιορίζεται με σχετική λεπτομέρεια τι βρίσκεται γύρω από αυτόν) και μια σε επίπεδο οικοπέδου (ώστε να φαίνονται στοιχεία που δεν μπορούν να υπάρχουν στη φωτογραφία που έχετε τραβήξει εσείς και που μπορούν ωστόσο να επηρεάσουν τις επιλογές σας για τη διαμόρφωση. Στο σημείο αυτό μπορείτε να δώσετε στοιχεία που αφορούν την έκταση του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η τοποθεσία που φωτογραφίσατε, τον προσανατολισμό κλπ.
  3. Έκθεση με τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων (2-3 σελ.), δηλαδή κείμενο στο οποίο ουσιαστικά θα αντιστοιχίζεται τα προβλήματα με την λύση τους (αιτιολογημένα), ή τα θετικά στοιχεία του χώρου με το πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ή να ενισχυθούν περεταίρω (για το παράδειγμα της προηγούμενης περίπτωσης «προτείνεται η τοποθέτηση δέντρων του είδους……. πίσω από τα καθιστικά ώστε να επιτευχθεί επαρκής σκίαση στο χώρο».
  4. Έκθεση (1-1,5 σελ.) για τη διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου. Μέχρι την παράγραφο (3) αναφέρατε στο κείμενο τα χωροτακτικά χαρακτηριστικά του χώρου και τα κύρια προβλήματα ή πλεονεκτήματά του. Στο σημείο αυτό θα αναφέρετε πια κύρια χρήση θα αποδώσετε στο χώρο (πχ πάρκο αναψυχής, γραμμικό πάρκο περιπάτου κλπ). Θα πρέπει συνεπώς να περιγράψετε την διαδικασίας που θα ακολουθήσετε (1-1,5 σελ.) για να το πετύχετε αυτό. Συγκεκριμένα για να αποκτήσει ο χώρος αυτή τη χρήση θα πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να προκαθορίσετε (πχ αν η επιλογή σας είναι γραμμικό πάρκο περιπάτου θα πρέπει να αναφέρετε ότι «Ο χώρος θα πρέπει να διαθέτει οριοθετημένο διάδρομο για την άνετη κίνηση των περιπατητών. Η επίστρωση του διαδρόμου θα γίνει με …… και η οριοθέτηση με τη χρήση φυτών του είδους ……..Ανά διαστήματα …. μέτρων θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά του διαδρόμου δένδρα του είδους….. ώστε η μετακίνηση να γίνεται υπό σκιά»).
  5. Την φωτορεαλιστική απεικόνιση της πρότασή σας σε Photoshop, δηλαδή την επεξεργασμένη τελική φωτογραφία στην οποία θα φαίνονται όλες οι παρεμβάσεις που θα κάνετε (χωρίς σχόλια επί της φωτογραφίες).
  6. Τον κατάλογος των φυτών με τα  είδη που προτείνετε για τη διαμόρφωση του χώρου. Τα όσα θα φαίνονται στη φωτογραφία που προγράφεται στην παράγραφο (5) και τα είδη των δένδρων που θα παρουσιάσετε στον κατάλογο θα πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους (μέγεθος, χρώμα, σχήμα), όπως και με τα όσα αναφέρεται στις παραγράφους (3) και (4), δηλαδή να φαίνεται στη φωτογραφία ότι επιλύονται με τη χρήση των συγκεκριμένων φυτών του καταλόγου τα προβλήματα που έχετε προηγούμενα επισημάνει .
  7. Έκθεση υποστήριξης της πρότασης  με όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία, δηλαδή ένα μικρό κείμενο στο οποίο θα αναφέρετε αν εποπτεύθηκαν οι στόχοι που θέσατε στις παραγράφους (3) και (4), αν υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα ή αν δημιουργήθηκαν νέα.

Όλες οι εικόνες που θα παρατίθενται στην εργασία θα είναι αριθμημένες με επεξηγηματική λεζάντα και θα υπάρχει αναφορά τους στο κείμενο

 

Καλή επιτυχία