Για την συνάντηση της Τετάρτης 7 Μαρτίου: «Αισθήσεις και αναπηρία μέσα από το παράδειγμα της τυφλότητας»
- Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 -

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν παρακολουθήσετε την ομιλία της Έλιας Χαρίδη στο μάθημα τη Τετάρτης 7 Μαρτίου, θα ήταν καλό να παρακολουθήσετε την παρακάτω ταινία, και να είστε έτοιμοι να την συζητήσετε κατά τη συνάντηση:

https://www.youtube.com/watch?v=W8tLYouV2eQ

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός, διάρκεια: 1.33' 

Σημείωση: το ΚΕΑΤ είναι ειδικό σχολείο στο οποίο γυρίστηκε το ντοκυμαντέρ (βλ παρακάτω). Το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε το 1999. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά στο σχολείο, που έχει πια μαραζώσει. Παραμένει, ωστόσο, η φαινομενολογία των αισθήσεων που ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση.

Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ)

Ο πρώτος χώρος για τυφλά άτομα στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1906 στην Καλλιθέα. Ονομάστηκε ‘‘Οίκος Τυφλών’’ και ιδρύθηκε με την ιδιωτική δράση πνευματικών ανθρώπων της εποχής, όπως οι Δημήτριος Βικέλας και Γεώργιος Δροσίνης, σε συνεργασία με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο. Αρχικά λειτούργησε ως νηπιαγωγείο, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων και μέχρι το 1952 επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει οικοτροφείο θηλέων και αρρένων, δημοτικό σχολείο και ειδικά τμήματα εκπαίδευσης για τυφλά παιδιά με νοητική αναπηρία και κώφωση. Οι παροχές αυτές πραγματοποιήθηκαν και συντηρήθηκαν με ιδιωτικές εισφορές και πρωτοβουλίες μέχρι και το 1979, οπότε ο Οίκος Τυφλών αναγνωρίστηκε με προεδρικό διάταγμα ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μετονομάστηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, Β. Γιακουμάκη, Γ. Βαραλής