Καλημέρα σας,
Η σημερινή διάλεξη (05/04) είναι αφιερωμένη στην γεωγραφική κινητικότητα / μετανάστευση. Πρόκειται να γίνει αναφορά στους πίνακες μετανάστευσης (συνδυασμός μετανάστευσης και θνησιμότητας) και σε συναφείς δείκτες.
Κατά την δεύτερη ώρα του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί σύντομη παρουσίαση μοντέλου βαρύτητας σχετικού με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και την κατεύθυνση των αιτούντων ασύλου σε παγκόσμιο επίπεδο (2014).
Σε σχέση με τις ομαδικές εργασίες, έχουν ήδη επιλεγεί οι υπ'αριθμόν 2, 3 και 9. Όσον αφορά στις προφορικές παρουσιάσεις (διάρκειας 10-15 λεπτών), έχουν ήδη επιλεγεί τα ακόλουθα άρθρα:
1. Κακλαμάνη Σ., Ντυκέν Μ.Ν., 2015. Η πληθυσμιακή γήρανση στην ύπαιθρο χώρα: Μία ετερογενής κατάσταση με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, Αειχώρος, 20.
2. Ντυκέν Μ.Ν, Κακλαμάνη Σ., Το νέο ιστορικό πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης, Δημογραφικά Νέα Νο 21.
3. Ντυκέν Μ.Ν., 2010. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός στους νέους Δήμους της Ελλάδας: μια συγκριτική προσέγγιση, Δημογραφικά Νέα Νο 12.
4. Κοτζαμάνης Β., Ντυκέν Μ.Ν., 2012. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται; Μια πρώτη κριτική ανάλυση των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011, Δημογραφικά Νέα 17.
5. Κακλαμάνη Σ., Ντυκέν Μ.Ν., 2009. Νοικοκυριά και οικογένειες στην Ελλάδα, Δημογραφικά Νέα Νο 8.
6. Ντυκέν Μ.Ν., Καρκάνης Δ., 2018. Η «γήρανση μέσα στη γήρανση» στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, Δημογραφικά Νέα Νο 30.
Είμαι πάντοτε στην διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις σχετικά με τις εργασίες, τις οποίες μπορείτε να μου αποστείλετε και μέσω email (dkarkanis@uth.gr).
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Καρκάνης / ΕΔΚΑ