Αρχές Χημείας για την Κτηνιατρική Επιστήμη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ
Πολλές φυσιολογικές διεργασίες στους οργανισμούς όπως πέψη τροφής, διήθηση ούρου, μεταφορά οξυγόνου, απορρόφηση ουσιών, παραγωγή χημικής ενέργειας, καύση ουσιών, βασίζονται στις αρχές της Χημείας. Το κύριο πεδίο αυτής της σειράς μαθημάτων είναι η εισαγωγή στις αρχές της Χημείας που σχετίζονται με βασικές λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών. Επίσης εισάγει τους σπουδαστές στις ιδιότητες των οργανικών ενώσεων που απαρτίζουν τους οργανισμούς όπως τις πρωτεΐνες, πεπτίδια, υδατάνθρακες, τα λίπη κ.λ.π. Οι βασικές γνώσεις από την διδασκαλία του αντικειμένου είναι απαραίτητες για την κατανόηση, μαθημάτων όπως Βιοχημεία, Φυσιολογία, Φαρμακολογία, Διατροφή, Τεχνολογία τροφίμων κ.λπ.
Ύλη – Περιεχόμενο
Θεωρία (28 ώρες)
Ενότητα |
Διδακτικές ώρες |
Ύλη και Χημικοί δεσμοί |
2 |
Ιδιότητες ομάδων και μορίων (ηλεκτροαρνητικότητας, πολικότητα, διαλυτότητα) |
2 |
Χημικές ισορροπίες ενέργεια Gibbs και σύζευξη αντιδράσεων στους ζωντανούς οργανισμούς |
2 |
Διαλύματα-Κολλοειδή (γάλα)-Αιωρήματα (αίμα). Έκφραση της σύστασης των διαλυμάτων. Ώσμωση, αιμόλυση |
2 |
Αμφολύτες ισοηλεκτρικό σημείο, Ρυθμιστικά διαλύματα στα υγρά του σώματος (οξέωση και αλκάλωση) |
2 |
|
2 |
Νερό προδιάγραφες ακαταλληλότητα, μόλυνση. Ιχνοστοιχεία, Στοιχεία – πηγές, χρησιμότητα από τους οργανισμούς (άζωτο, φωσφόρος, ιώδιο κτλ) |
2 |
Λίπη – έλαια διάφορες, χρησιμότητα και λειτουργία από τους οργανισμούς |
1 |
Υδατάνθρακες - Ιδιότητες, χρησιμότητα, λειτουργία στους ζωντανούς οργανισμούς |
2 |
Αμινοξέα - είδη, ιδιότητες-Στερεοχημεία. Γεωμετρική Ισομέρεια |
1 |
Πρωτεΐνες-δομή, ιδιότητες, χρήσεις στους ζωντανούς οργανισμούς |
2 |
Ταχύτητες αντιδράσεων (χημική-κινητική), Κατάλυση, Ένζυμα |
1 |
Ένζυμα κινητική ενζυμικών αντιδράσεων, είδη, κατηγορίες, χρησιμότητα |
2 |
|
|
Στεροειδή και ορμόνες δομή, χρησιμότητα |
1 |
Χημεία Μεγάλης Κοιλίας – pH, φυσικοχημικές συνθήκες της ΜΚ αντιδράσεις. Κυτταρίνη Ημικυτταρίνη Λιγνίνη |
2 |
Μεγάλη Κοιλίας - Παραγωγή CH4, ΝΗ3, Η2, οξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών |
2 |
Εργαστηριακές ασκήσεις (14 ώρες)
- Κανόνες ασφάλειας στο χημικό εργαστήριο, οδηγίες εκτέλεσης εργαστηριακών ασκήσεων
- Αντιδραστήρια και σκεύη εργαστηρίου
- Χρήση αναλυτικού ζυγού παρασκευή διαλυμάτων, αραιώσεις διαλυμάτων
- Χρήση pH χαρτιού για των Προσδιορισμό του pΗ
- Ηλεκτρομετρικός / χρωματομετρικός προσδιορισμός του pΗ
- Παρασκευή και χρήση ρυθμιστικών διαλυμάτων (γάλα)
- Εισαγωγή στην χημική ανάλυση, μέθοδοι ανάλυσης
- Ογκομέτρηση οξέος-βάσεως, ρυθμιστική ικανότητα ζωοτροφής
- Ιονικές ιδιότητες αμινοξέων - Προσδιορισμός pI Γλυκίνης
- Προσδιορισμός χλωριούχων σε ζωοτροφή
- Χρήση φωτόμετρου - Χρωματομετρικός προσδιορισμός Mn++
- Προσδιορισμός βιταμίνης C
- Φροντιστήριο – αναζήτηση και εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων από το διαδίκτυο
- Φροντιστήριο - Λύση προβλημάτων Χημείας σχετιζόμενα με Κτηνιατρικά θέματα
Μαθησιακοί Στόχοι
Κατανόηση των βασικών Χημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στους οργανισμούς. Εκμάθηση των βασικών χημικών συστατικών που υπάρχουν στους έμβιους οργανισμούς καθώς και των ιδιοτήτων αυτών των συστατικών (θερμίδες, στοιχειακή σύσταση, δράση χρησιμότητα).
ΛιγότεραΠολλές φυσιολογικές διεργασίες στους οργανισμούς όπως πέψη τροφής, διήθηση ούρου, μεταφορά οξυγόνου, απορρόφηση ουσιών, παραγωγή χημικής ενέργειας, καύση ουσιών, βασίζονται στις αρχές της Χημείας. Το κύριο πεδίο αυτής της σειράς μαθημάτων είναι η εισαγωγή στις αρχές της Χημείας που σχετίζονται με βασικές λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών. Επίσης εισάγει τους σπουδαστές στις ιδιότητες των οργανικών ενώσεων που απαρτίζουν τους οργανισμούς όπως τις πρωτεΐνες, πεπτίδια, υδατάνθρακες, τα λίπη κ.λ.π. Οι βασικές γνώσεις από την διδασκαλία του αντικειμένου είναι απαραίτητες για την κατανόηση, μαθημάτων όπως Βιοχημεία, Φυσιολογία, Φαρμακολογία, Διατροφή, Τεχνολογία τροφίμων κ.λπ.
Ύλη – Περιεχόμενο
Θεωρία (28 ώρες)
Ενότητα |
Διδακτικές ώρες |
Ύλη και Χημικοί δεσμοί |
2 |
Ιδιότητες ομάδων και μορίων (ηλεκτροαρνητικότητας, πολικότητα, διαλυτότητα) |
2 |
Χημικές ισορροπίες ενέργεια Gibbs και σύζευξη αντιδράσεων στους ζωντανούς οργανισμούς |
2 |
Διαλύματα-Κολλο |
Πολλές φυσιολογικές διεργασίες στους οργανισμούς όπως πέψη τροφής, διήθηση ούρου, μεταφορά οξυγόνου, απορρόφηση ουσιών, παραγωγή χημικής ενέργειας, καύση ουσιών, βασίζονται στις αρχές της Χημείας. Το κύριο πεδίο αυτής της σειράς μαθημάτων είναι η εισαγωγή στις αρχές της Χημείας που σχετίζονται με βασικές λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών. Επίσης εισάγει τους σπουδαστές στις ιδιότητες των οργανικών ενώσεων που απαρτίζουν τους οργανισμούς όπως τις πρωτεΐνες, πεπτίδια, υδατάνθρακες, τα λίπη κ.λ.π. Οι βασικές γνώσεις από την διδασκαλία του αντικειμένου είναι απαραίτητες για την κατανόηση, μαθημάτων όπως Βιοχημεία, Φυσιολογία, Φαρμακολογία, Διατροφή, Τεχνολογία τροφίμων κ.λπ.
Ύλη – Περιεχόμενο
Θεωρία (28 ώρες)
Ενότητα |
Διδακτικές ώρες |
Ύλη και Χημικοί δεσμοί |
2 |
Ιδιότητες ομάδων και μορίων (ηλεκτροαρνητικότητας, πολικότητα, διαλυτότητα) |
2 |
Χημικές ισορροπίες ενέργεια Gibbs και σύζευξη αντιδράσεων στους ζωντανούς οργανισμούς |
2 |
Διαλύματα-Κολλο |
Κατηγορία: Κτηνιατρικής » Προπτυχιακό
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015
- Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010