In file C:\xampp\htdocs\eclass\modules\course_home\course_home.php on line 210 : Unable to execute statement:"Duplicate entry '3176596' for key 'PRIMARY'", sqlstate:"1062", errornum:"23000", statement:"INSERT INTO logins SET user_id = ?, course_id = ?, ip = ?, date_time = FROM_UNIXTIME(1732247836)", elapsed:0.001

Αρχειοθετημένη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας | Ιστορία των θετικών επιστημών (Α...

Ιστορία των θετικών επιστημών (Ανοικτό Μάθημα)

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΝΤΑΛΛΑΣ

Περιγραφή

Παρουσιάζεται η εξέλιξη των θετικών επιστημών (με έμφαση στη φυσική) από τις πρώτες μαθηματικές έννοιες και την βαβυλωνιακή αστρονομία μέχρι τη σύγχρονη εποχή, καθώς και οι διαφοροποιήσεις στις ιδέες που αφορούν την επιστημολογία.

Κωδικός: SEAD341
Κατηγορία: Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Θεματικές Ενότητες

ΣΤΟΧΟΙ: Κατανόηση της σύνδεσης ανάμεσα στην εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτιάς και στη χρήση νέων υλικών. Κατανόηση της ανάπτυξης αφηρημένων εννοιών όπως οι αριθμοί.

 

Λέξεις Κλειδιά: Ανακάλυψη της φωτιάς. Πρώιμη πρακτική χημεία. Κεραμική. Μεταλλοτεχνία. Πρώιμη πρακτική αστρονομία. Η μέτρηση του χρόνου. Οι αριθμοί. Ενικός, Δυικός, Πληθυντικός αριθμός. Οι τέσσερεις πράξεις της αριθμητικής.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Κατανόηση των πρώτων μαθηματικών συστημάτων και της πρώιμης αστρονομίας με την εφαρμογή της στην τήρηση του ημερολογίου.

 

Λέξεις Κλειδιά: Μαθηματικά της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, της Ινδίας, της Κίνας. Ημερολόγια της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, της Μεσοαμερικής. Βαβυλωνιακή αστρονομία.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η γνώση της εξέλιξης της επιστημονικής σκέψης στους Έλληνες φυσικούς φιλοσόφους. Η κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στην ελληνική επιστήμη και στην επιστήμη των βασιλείων της εγγύς ανατολής.

 

Λέξεις Κλειδιά: Σχέση φιλοσοφίας και επιστήμης στην αρχαία Ελλάδα. Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Πυθαγόρας, Φιλόλαος, Αρχύτας, Θεόδωρος, Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Ζήνων, Εμπεδοκλής, Αναξαγόρας, Λεύκιππος, Δημόκριτος, Πλάτων.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η γνώση των θεωριών του Αριστοτέλη και ο τρόπος με τον οποίον επέδρασαν στην ανθρώπινη σκέψη.

 

Λέξεις Κλειδιά: Αριστοτέλειος ορισμός της επιστήμης. Ο Αριστοτέλης ως συγγραφέας. Η συνεισφορά του Αριστοτέλη στην επιστήμη: χημικός, ζωολόγος, βοτανολόγος, φυσικός. Η αριστοτέλεια μέθοδος: επαγωγή και απαγωγή. Η επίδραση του Αριστοτέλη στην επιστήμη.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση της μαθηματικής θεμελίωσης της γεωμετρίας. Η γνώση της αρχής της ιατρικής. Η γνώση του γεωκεντρικού συστήματος, ως η κοσμολογία που διασώθηκε για περισσότερο από μια χιλιετία.

 

Λέξεις Κλειδιά: Επίκουρος, Ευκλείδης,, Αρχιμήδης, Εύδοξος, Ηρακλείδης, Αρίσταρχος, Ερατοσθένης, Ίππαρχος, Πτολεμαίος, Ιπποκράτης, Ηρόφιλος, Ερεσίστρατος, Γαληνός, Διοσκουρίδης. Οι μέθοδοι γεωμετρικής απόδειξης. Το Πτολεμαϊκό σύστημα. Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων.

 

ΣΤΟΧΟΙ: H κατανόηση των κοινωνικών συνθηκών που οδήγησαν στην παρακμή της ελληνικής επιστήμης, της προσφοράς της κουλτούρας στην εξέλιξη των επιστημών και της μεταλαμπάδευσης του επιστημονικού πνεύματος στη δυτική Ευρώπη.

 

Λέξεις Κλειδιά: Η φθορά της επιστήμης στον Ρωμαϊκό κόσμο. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος. Ισίδωρος της Σεβίλλης. Σχολή της Αλεξάνδρειας. Αραβική επιστήμη: Αλ Κβαρίζμι, Αλ Χαϊτάμ, Ιμπν Σίνα, Ιμπν Ρασίντ. Η εποχή της μετάφρασης: Γερβέρτος του Οριγιάκ. Γεράρδος Κρεμόνα. Φιμπονάτσι, Σακρομπόσκο.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση των συνθηκών ίδρυσης και εξάπλωσης του θεσμού του πανεπιστημίου στην Ευρώπη. Η γνώση των πρώτων νέων επιστημονικών ερευνών και της διαμάχης ανάμεσα στη νέα επιστήμη και στην εκκλησία.

 

Λέξεις Κλειδιά: Η μετάβαση από τις ανώτατες κρατικές σχολές στο σύγχρονο πανεπιστήμιο. Η καθιέρωση και εξάπλωση του θεσμού. Η αντίδραση της εκκλησίας: οι διαμάχες του Παρισιού. Ρομπέρ Γκροσετέστ, Ρότζερ Μπέικον, Ντουνς Σκότους, Γουίλιαμ Όκαμ, Νικόλαος Οτρεκούρ, Τόμας Μπράντγουαρντάιν, Ζαν Μπουριντάν, Αλβέρτος Σάξων, Μαρσίλιους Ίνγκεν, Νικόλ Ορέσμ. Λεονάρντο ντα Βίντσι, Παράκελσος, Πουρβάχιος, Ρετζιομοντάνους. Η συμβολή του Μεσαίωνα στην επιστήμη.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση της αλλαγής παραδείγματος από το γεωκεντρικό στο ηλιοκεντρικό σύστημα και της τελικής μορφής της νέας επιστήμης όπως διαμορφώθηκε από τα γραπτά του Νεύτωνα.

 

Λέξεις Κλειδιά: Αντιρρήσεις στον Πτολεμαίο. Αντιρρήσεις στον Αριστοτέλη. Κοπέρνικος. Το Κοπερνίκειο σύστημα. Βράχιος. Κέπλερ. Οι νόμοι της πλανητικής κίνησης. Γαλιλαίος. Το τηλεσκόπιο. Ο κόσμος του Γαλιλαίου. Καρτέσιος. Η έννοια της αδράνειας, Το πείραμα του Μαγδεμβούργου. Νεύτων. Οπτική. Η βαρυτική θεωρία. Ο κόσμος του Νεύτωνα. Αιτιοκρατία.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η γνώση της εξέλιξης της φιλοσοφίας της επιστήμης εξαιτίας της επιστημονικής επανάστασης.

 

Λέξεις Κλειδιά: Φράνσις Μπέικον. Πρώιμος εμπειρισμός. Καρτέσιος. Πρώιμος ορθολογισμός. Λοκ, Μπέρκλεϋ, Χιουμ. Καντ.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση γιατί άργησε η χημεία να ξεφύγει από τον πρακτικό της χαρακτήρα. Η γνώση της θεωρίας του φλογιστού και της αξίας της στην επιστημονική εξέλιξη. Η γνώση των συνθηκών που οδήγησαν στη θεμελίωση της σύγχρονης χημείας.

 

Λέξεις Κλειδιά: Αλχημεία. Η θεωρία του φλογιστού. Η ανακάλυψη των αερίων: Μπόιλ, Μπλακ, Κάβεντις, Πρίστλεϋ, Σήλε. Η γέννηση της σύγχρονης χημείας: Λαβουαζιέ, Μπερθολέ, Ντάλτον, Αβοκάντρο, Ντέιβι, Βόελερ, Μεντελέγιεφ.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η γνώση των συνθηκών γέννησης της βιολογίας. Η κατανόηση των αντιρρήσεων σε αυτήν και των εξελίξεων στα παράλληλα επιστημονικά πεδία. Η κατανόηση της αναγέννησης της βιολογίας και της σύγχρονης ταχύτατης προόδου της.

 

Λέξεις Κλειδιά: Η έννοια της προόδου. Το μικροσκόπιο. Λέβενχοεκ, Καμεράριους, Λινναίος, Σπαλαντζάνι. Λαμάρκ. Παλαιοντολογία και γεωλογία, Στένο και Χάττον. Το ταξίδι του Χάμπολντ. Η θεωρία του Μάλθους. Δαρβίνος: το ταξίδι με το Μπήγκλ, η καταγωγή των ειδών, η καταγωγή του ανθρώπου. Μέντελ: ο πατέρας της γενετικής. Κυτταρολογία, βακτήρια. Εξελικτική βιολογία, ανακάλυψη του DNA, μοριακή βιολογία, γενετική μηχανική.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση πώς η πειραματική μελέτη των ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων οδήγησε στην πρώτη ενοποιημένη θεωρία της φυσικής και σε πολύ σημαντικές πρακτικές εφαρμογές.

 

Λέξεις Κλειδιά: Μαγνήτης και ήλεκτρο. Η πυξίδα. Περεγκρίνους. Κάρντανο. Γκίλμπερτ. Στατικός ηλεκτρισμός. Φραγκλίνος, Βόλτα. Ηλεκτρικό ρεύμα. Αμπέρ, Όρστεντ, Φάρανταϋ. Οι εξισώσεις του Μάξγουελ. Πρώτες πρακτικές εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η γνώση των επιστημολογικών θεωριών της περιόδου και η συσχέτισή τους με τις νέες επιστημονικές θεωρίες.

 

Λέξεις Κλειδιά: Μίλλ, Χέρσελ, Χιούελ, Πουανκαρέ. Ο κύκλος της Βιέννης. Πόππερ. Νάγκελ.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στη θεωρία της σχετικότητας και το πρόβλημα της ταυτοχρονίας. Η γνώση της θεωρίας του αιθέρα, τα προβλήματά της, και ο τρόπος που παραχώρησε τη θέση της στη σχετικότητα. Η κατανόηση της αλλαγής που έφερε η σχετικότητα στην εικόνα μας για το σύμπαν.

 

Λέξεις Κλειδιά: Γεωγραφικό μήκος και το πρόβλημα της ταυτοχρονίας. Πρότυπα του χώρου και του χρόνου. Συγχρονισμένα ρολόγια. Το πείραμα των Μίκελσον-Μόρλεϋ. Συστολή Λόρεντζ. Αϊνστάιν: Ειδική Σχετικότητα, Γενική Σχετικότητα. Αρχή της ισοδυναμίας. Το παράδοξο του Όλμπερς. Η διαστολή του σύμπαντος. Η Μεγάλη Έκρηξη. Το πληθωριστικό σύμπαν.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση πώς η μελέτη των ατομικών φαινομένων και η προσπάθεια μαθηματικοποίησης αυτών οδήγησαν στην κβαντική φυσική. Η κατανόηση της αλλαγής που έφερε η κβαντική φυσική στην εικόνα μας για το σύμπαν.

 

Λέξεις Κλειδιά: Καθοδικές ακτίνες. Ακτινοβολία μέλανος σώματος. Νόμος του Πλανκ. Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Ατομική φυσική. Δυισμός σωματιδίου-κύματος. Η εξίσωση του Σρέντιγκερ. Αρχή της απροσδιοριστίας. Η σχολή της Κοπεγχάγης: Μπορ, Μπορν, Χάιζενμπεργκ. Κβαντικά παράδοξα. Ισχυρή και ασθενής πυρηνική δύναμη. Το πρότυπο μοντέλο.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η κατανόηση της προσπάθειας αξιωματικής θεμελίωσης των μαθηματικών και της καθοριστικής σημασίας του θεωρήματος του Γκέντελ.

 

Λέξεις Κλειδιά: Το υπόδειγμα του Ευκλείδη. Το απειροστό και το άπειρο. Δυαδική άλγεβρα. Αριθμητική. Κάντορ, Μπουλ, Πεανό. Το παράδοξο του Ράσελ και η θεμελίωση των μαθηματικών. Βίτγκενστάιν, Γκέντελ.

 

ΣΤΟΧΟΙ: Η γνώση των βασικών νεότερων θεωριών για την εξέλιξη της επιστήμης και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

 

Λέξεις Κλειδιά: Η θέση Ντυέμ-Κουν. Πολάνυ. Λάκατος: ερευνητικά προγράμματα. Κουν: παραδείγματα, η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων. Φεγιέραμπεντ: μεθοδολογικός αναρχισμός. Εργαλειοκρατία. Κριτικός ρεαλισμός. Μη αναπαραστατικός ρεαλισμός.

 

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A

Αρ. Επισκέψεων :  2395
Αρ. Προβολών :  13191

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -