Ναοί του 4ου αι. π.Χ. στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ναός του Ασκληπιού στην Επίδαυρο

Ο ναός του Ασκληπιού στο ιερό του στην Επίδαυρο ήταν δωρικός περίπτερος, με 6 x 11 κίονες στο πτερό και χωρίς οπισθόδομο, είχε επομένως βαριές αναλογίες. Μέσα στο ναό αυτό, ο οποίος χρονολογείται στη δεκαετία 380-370 π. Χ. βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ασκληπιού, έργο του Πάριου γλύπτη Θρασυμήδη. Όπως το λατρευτικό άγαλμα συνεχίζει τη φειδιακή παράδοση του 5ου αι. π.Χ. για την κατασκευή χρυσελεφάντινων λατρευτικών αγαλμάτων, κατά τον ίδιο τρόπο και τα σπουδαία αρχιτεκτονικά γλυπτά του ναού αυτού συνδέονται καλλιτεχνικά με την αττική γλυπτική παράδοση του ύστερου 5ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με την οικοδομική επιγραφή του ναού του Aσκληπιού (IG IV2 102 AI-BI), ο αρχιτέκτονας του ήταν ο Θεόδοτος, ενώ ανάμεσα στους γλύπτες των εναέτιων γλυπτών και των ακρωτηρίων αναφέρεται ο Τιμόθεος, σημαντικός κατά την αρχαία φιλολογική παράδοση γλύπτης του 4ου αι. π.Χ.

Ναός της Αθηνάς Αλέας στην Τεγέα

Ο ναός της Αθηνάς Αλέας στην Τεγέα ήταν δωρικός περίπτερος ναός με κορινθιακούς ημικίονες συμφυείς με τους τοίχους εσωτερικά του σηκού και πλευρική είσοδο στη βόρεια μακρά πλευρά. Χρονολογείται στη δεκαετία 345 -335 π.Χ και ο Παυσανίας (8.45.5) αναφέρει ως αρχιτέκτονά του τον διάσημο Πάριο γλύπτη Σκόπα. Ακολουθεί την αρχιτεκτονική παράδοση του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Φιγαλείας, αλλά και του ναού του Διός στην Ολυμπία. Είχε ανάγλυφες μετόπες στο πρόναο και τον οπισθόδομο, εναέτια γλυπτά με θέματα το μύθο του Τήλεφου και το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και Αύρες ως ακρωτήρια, σωζόμενα σήμερα πολύ αποσπασματικά.

Ναός του Διός στη Νεμέα

Ο ναός του Διός στη Νεμέα του ύστερου 4ου αι .π.Χ., δωρικός περίπτερος με κιονοστοιχία 6 x12, από ασβεστόλιθο Κλεωνών, χωρίς οπισθόδομο και με υπόγειο άδυτο σύμφωνα με την τοπική λατρευτική παράδοση, διέθετε εσωτερική δίτονη κιονοστοιχία εντός του σηκού με ιωνικούς και κορινθιακούς κίονες, ενώ δεν έφερε αρχιτεκτονικά γλυπτά.

 

Λέξεις Κλειδιά: ναός Ασκληπιού στην Επίδαυρο, ναός Αθηνάς Αλέας στην Τεγέα, ναός Διός στη Νεμέα.