Μέθοδοι επίλυσης προβλημάτων ακέραιου προγραμματισμού

Στην ενότητα αυτή περιγράφονται βασικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων ακέραιου μαθηματικού προγραμματισμού. Η ενότητα επικεντρώνεται στην μέθοδο διακλάδωσης και φράγματος και σε τεχνικές προεπεξεργασίας.

Κεφάλαιο 6
Διάλεξη 9 - Εισαγωγή στις μεθόδους επίλυσης προβλημάτων.

Αρχικά παρουσιάζεται παράδειγμα “Επιχείρηση με 3 μηχανές για ικανοποίηση ζήτησης” και επιλύεται με γραφική μέθοδο. Αργότερα δίδεται παράδειγμα που έχει μοντελοποιηθεί στο παρελθόν (εταιρείας “Ασφαλείς Επενδύσεις Ακινήτων”) και επιλύεται με τη νέα μέθοδο “branch and bound”.

Διάλεξη 10 - Επίλυση προβλημάτων με τη μέθοδο “branch and bound”

Ολοκληρώνεται η επίλυση προβλήματος εταιρείας “Ασφαλείς Επενδύσεις Ακινήτων” με τη μέθοδο “branch and bound” καθώς και επίλυση νέου προβλήματος με την ίδια μέθοδο με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της.

Διάλεξη 11 - Τεχνικές προεπεξεργασίας, εισαγωγή στο “cross docking”

Εξετάζονται τεχνικές με τις οποίες τα προβλήματα μπορούν να μορφοποιηθούν με αποτέλεσμα την απλοποίηση τους άρα και την ευκολότερη – ταχύτερη επίλυσή τους. Μερικές από αυτές είναι: Ορισμός τιμών μεταβλητών, απαλοιφή περιττών περιορισμών, σύσφιξη περιορισμών. Τέλος γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στην έννοια του cross docking.