Μορφοποίηση προβλημάτων ακέραιου προγραμματισμού

Στην ενότητα αυτή περιγράφονται βασικές αρχές μοντελοποίησης για εξειδικευμένες περιπτώσεις ακέραιου μαθηματικού προγραμματισμού.

Κεφάλαιο 2
Διάλεξη 3 - Μορφοποίηση προβλημάτων Ακέραιου προγραμματισμού

Σύντομη αναφορά και επανάληψη της 2ης διάλεξης. Παρουσίαση προβλήματος “Επιλογής περιορισμού” και προβλήματος “Σταθερού κόστους”.

Διάλεξη 4 - Πρόβλημα μη γραμμικού προγραμματισμού, μετασχηματισμός προβλήματος σε πρόβλημα δυαδικού προγραμματισμού και αναφορά σε LINGO

Γίνεται επανάληψη των μεθόδων μοντελοποίησης και αναφορά σε μορφοποίηση και ανάπτυξη προβλήματος α) μη γραμμικού προγραμματισμού και β) ακέραιου προγραμματισμού σε πρόβλημα αμιγώς δυαδικού προγραμματισμού. Επίσης παρουσιάζεται το λογισμικό βελτιστοποίησης LINGO. Ειδικότερα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά οι δυνατότητες αλλά και οι περιορισμοί του. Στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να έχει τη δυνατότητα χρήσης του συγκεκριμένου πακέτου.

Διάλεξη 5 - Παραδείγματα μοντελοποίησης

Λύνονται 2 παραδείγματα μοντελοποίησης α) Μία εταιρεία εξετάζει την εισαγωγή στην αγορά τριών νέων προϊόντων, β) Μία τουρίστρια πρόκειται να πάει ένα ταξίδι και θέλει να διαλέξει τα ρούχα που θα πάρει μαζί της.

Διάλεξη 6 - Παραδείγματα μοντελοποίησης

Λύνονται ακόμα 2 παραδείγματα μοντελοποίησης α) Μία εταιρεία παράγει 3 προϊόντα σε 3 εργοστάσια και τα διαθέτει σε 3 αγορές, β) Εγκατάσταση πυροσβεστικών σταθμών σε 5 πόλεις.