Μνημειακή ζωγραφική στη Θεσσαλία μετά την Άλωση (15ος - 18ος αι.)

Ιωάννης Τσιουρής

Περιγραφή

Κωδικός: ΑΡ0901
Κατηγορία: Μάθημα εμβάθυνσης
Κατεύθυνση: Ιστορία, Αρχαιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία
Διδάσκοντες: Ιωάννης Τσιουρής

Ώρες διδασκαλίας ανά εξάμηνο: 39
Μονάδες ECTS: 5

Αίθουσα: Αίθουσα Πολυμέσων

Ώρες διδασκαλίας μαθήματος: 3

Ημέρες & ώρες διδασκαλίας μαθήματος: Παρασκευή 09:00-12:00

Ώρες συνεργασίας:

Σύντομη περιγραφή του μαθήματος:  Στη σειρά των συναντήσεων θα εξεταστεί η μνημειακή ζωγραφική στη Θεσσαλία μετά την Άλωση (15ος - 18ος αι.).

Θεματική ενότητα εξαμήνου:

Μέθοδοι αξιολόγησης: Φυσική παρουσία στο μάθημα και συμμετοχή στις εβδομαδιαίες ασκήσεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις. Γραπτή εργασία.

 

 

 

Κωδικός: SEAD475
Κατηγορία: Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας » Προπτυχιακό

Θεματικές Ενότητες

Θα συζητηθούν ερωτήματα που προέκυψαν σχετικά με τη μνημειακή ζωγραφική της Θεσσαλίας μετά την Άλωση. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα μεθοδολογίας στην έρευνα, βιβλιογραφίας, προσέγγισης των θεμάτων των εργασιών και ζητήματα συγκριτικού υλικού και τεκμηρίωσης.

Στην ενότητα αυτή θα εξεταστούν τοιχογραφημένα σύνολα στα οποία αντιπροσωπεύονται οι δύο κυρίαρχες Σχολές ζωγραφικής του 16ου αιώνα: η Κρητική Σχολή και η Σχολή της Βορειοδυτικής Ελλάδος.

Θα μελετηθούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα μνημειακής ζωγραφικής του 17ου αιώνα. Θα διερευνηθούν τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής καθώς και οι επιρροές από τις δύο κυρίαρχες Σχολές του 16ου αιώνα.

Θα εξεταστεί η ζωγραφική του 18ου αιώνα. Τι θεωρείται πια ως παράδοση και τι ως ανανέωση στην τέχνη; Ποιά η σχέση με τη δυτική τέχνη και ποιές οι τάσεις της ορθόδοξης ζωγραφικής; Γιατί παρατηρείται από ορισμένους ζωγράφους μία προσπάθεια επιστροφής σε παλαιολόγεια πρότυπα;

Θα μελετηθεί η μνημειακή ζωγραφική στο β΄μισό του 15ου αιώνα και στις αρχές του 16ου στη Θεσσαλία. Τι θεωρείται από τους ντόπιους ως παράδοση και γιατί επιλέγονται οι συγκεκριμένοι ζωγράφοι; Τι συμβαίνει πριν την έλευση του Κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη;

Εισαγωγή στο μάθημα. Βιβλιογραφία, διάγραμμα μαθημάτων, ενδιάμεσες εργασίες και τελική. Επίσης, θα παρουσιαστεί η ζωγραφική στον ορθόδοξο Ελληνικό χώρο στα χρόνια μετά την Άλωση και θα διερευνηθεί ο ρόλος των χορηγών καθώς και η θέση του ζωγράφου.

Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των εργασιών

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -