Τοπογραφία της αρχαίας Ρώμης (Ανοιχτό Ψηφιακό Μάθημα)

Γιάννης Λώλος

Περιγραφή

Η Ρώμη ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. και σταδιακά εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πόλη της Μεσογείου και πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτή μέσα από τα μνημεία της αρχαίας πόλης, από τις απαρχές και τη σύντομη Ετρουσκική παρουσία στους αιώνες της δημοκρατίας και της αυτοκρατορίας μέχρι την περίοδο της Τετραρχίας.

Κωδικός: SEAD105
Κατηγορία: Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Θεματικές Ενότητες

Σε αυτη τη θεματική ενότητα θα αναφερθούμε εν συντομία στη γεωλογία και τη γεωγραφία της Ρώμης, καθώς επίσης και στις σχετικές πηγές που διαθέτουμε. Εν συνεχεία θα εστιάσουμε στην ίδρυση της Ρώμης, την περίοδο της βασιλείας και την Ετρουσκική παράδοση, τα ταφικά δεδομένα και τις πρώιμες εγκαταστάσεις στο Forum Romanum, τον Παλατίνο και Καπιτωλίνο λόφο, το αρχαϊκό τείχος και την Cloaca Maxima, το Forum Boarium και το ναό του Jupiter Optimus Maximus στον Καπιτωλίνο λόφο.

Λέξεις κλειδιά: ίδρυση της Ρώμης, Παλατίνος λόφος, Καπιτωλίνος λόφος, Cloaca Maxima, Forum Boarium, Jupiter Optimus Maximus 

Σε αυτήν την ενότητα θα συζητηθούν τα παρακάτω ζητήματα: Η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, η λειτουργία και εξέλιξή της. Η εξάπλωση της Ρώμης στην Ιταλική χερσόνησο και τη Μεσόγειο. Επίδραση του ελληνικού πολιτισμού και οικοδομική δραστηριότητα. Το τείχος του Σερβίου, η Aqua Appia και η Aqua Marcia. Δημόσια κτίρια στο Forum Romanum, αναθηματικοί ναοί και θριαμβικά μνημεία. Ναοί ex manubiis στο Forum Boarium, το Forum Holitorium και στη Largo Argentina. Οι σιταποθήκες στις όχθες του Τίβερη και η Porticus Aemilia. Οι ναοί στο Sant' Omobono. H cloaca maxima.

Λέξεις κλειδιά: Aqua Appia, Aqua Marcia, Largo Argentina, τείχος του Σερβίου, Sant' Omobono

Σε αυτήν την ενότητα θα συζητηθούν τα παρακάτω ζητήματα: Οι εμφύλιοι πόλεμοι και η κατάρρευση της Δημοκρατίας. Το θέατρο του Πομπηίου στο Campus Martius.To Forum Iulium και η Curia Iulia. To Tabularium, η Rostra και η basilica Iulia.

Λέξεις κλειδιά: Πομπηίος, Ιούλιος Καίσαρας, Forum Iulium, Tabularium

Σε αυτήν τη θεματική ενότητα θα αναπτυχθούν τα εξής ζητήματα: Οι θεσμοί της ηγεμονίας, οι κοινωνικές τάξεις και η "πολιτιστική ανανέωση" της Ρώμης. Η οικία του Αυγούστου και ο ναός του Απόλλωνα στον Παλατίνο λόφο. Το Circus Maximus. Επεμβάσεις στο Forum Romanum και το θέατρο του Μαρκέλλου. Το Forum του Αυγούστου. Κτίρια στο Campus Martius: η Ara Pacis, το μαυσωλείο του Αυγούστου και το Πάνθεον του Αγρίππα.

Λέξεις κλειδιά: Αύγουστος, Ναός του Απόλλωνα, Ara Pacis, Μαυσωλείο του Αυγούστου

Σε αυτήν τη θεματική ενότητα θα αναπτυχθούν τα παρακάτω ζητήματα: Ο ναός του θείου Αυγούστου, η Castra Praetoria. Οι αστικές επαύλεις (horti), και η εξάπλωση των ξένων λατρειών στην πόλη. Η Domus Tiberiana, η Domus Transitoria και η Domus Aurea του Νέρωνα. Η μεγάλη πυρκαϊά της Ρώμης και ο νέος σχεδιασμός της πόλης. Η Aqua Claudia και η Aqua Anio Novus.

Λέξεις κλειδιά: Νέρωνας, Domus Tiberiana, Τιβέριος, Aqua Claudia, Κλαύδιος

Σε αυτήν τη θεματική ενότητα θα συζητηθούν τα παρακάτω ζητήματα: Ο ναός της Ειρήνης (Templum Pacis) και ο ναός του θείου Κλαυδίου. Το Κολοσσαίο και το στάδιο του Δομιτιανού. Tο Forum Transitorium. To ανάκτορο του Δομιτιανού στον Παλατίνο λόφο.

Λέξεις κλειδιά: Τίτος, Δομιτιανός, Κολοσσαίο

Σε αυτή τη θεματική ενότητα θα εστιάσουμε στα ακόλουθα ζητήματα: Στρατιωτικές επιτυχίες και οικοδομική έξαρση στη Ρώμη υπό τον Τραϊανό: η colonna Traiani, το Forum και τα καταστήματα, η Aqua Traiana και οι θέρμες. Το Πάνθεον. Ο ναός της Αφροδίτης και της Ρώμης και το Μαυσωλείο του Αδριανού.

Λέξεις κλειδιά: Τραϊανός, Νέρβας, Αδριανός, Πάνθεον, Φόρουμ.

Σε αυτή τη θεματική ενότητα θα εστιάσουμε στα παρακάτω ζητήματα: Ο ναός του Αντωνίνου και της Faustina και η αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου στο Forum Romanum. Το Septizodium και oι θέρμες του Καρακάλλα. Ο ναός στον Παλατίνο λόφο και το συγκρότημα του Ελαγαβάλου στα ανατολικά της πόλης.

Λέξεις κλειδιά: Αντωνίνος, Καρακάλλας, Ηλιογάβαλος, Σεβήρος.

Σε αυτή τη θεματική ενότητα θα εστιάσουμε στα παρακάτω ζητήματα: Τα Αυρηλιανά τείχη και ο ναός του Ήλιου. Οι θέρμες του Διοκλητιανού, και η βασιλική του Μαξεντίου. Η αψίδα του Κωνσταντίνου. Οι πρώτες χριστιανικές βασιλικές της Ρώμης.

Λέξεις κλειδιά: Μαξέντιος, Κωνσταντίνος, Βασιλική, Χριστιανισμός.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A

Αρ. Επισκέψεων :  2530
Αρ. Προβολών :  11986

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις