In file C:\xampp\htdocs\eclass\modules\course_home\course_home.php on line 210 : Unable to execute statement:"Duplicate entry '3176596' for key 'PRIMARY'", sqlstate:"1062", errornum:"23000", statement:"INSERT INTO logins SET user_id = ?, course_id = ?, ip = ?, date_time = FROM_UNIXTIME(1732504214)", elapsed:0.001

Αρχειοθετημένη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας | Φωτισμός

Φωτισμός

Αριστείδης Τσαγκρασούλης

Περιγραφή

Το μάθημα παρουσιάζει σε βασικό επίπεδο τις σχεδιαστικές αρχές και τις απαιτήσεις σε επίπεδο κανονισμών για τον σχεδιασμό του φωτισμού στο δομημένο περιβάλλον.

Το μάθημα αποτελείται απο ένα αριθμό διαλέξεων με ταυτόχρονη εκπόνηση ασκήσεων σε κάθε ενότητα και δομείται ως εξής:

  • Μάθημα #1: Εισαγωγή. Εξέλιξη σχεδιασμού και σύγχρονες απαιτήσεις που χρειάζεται να ικανοποιηθούν. Έμφαση στην ποιότητα με ταυτόχρονη επίτευξη μικρής κατανάλωσης ενέργειας. Συζήτηση για το βιολογικό υπόβαθρο των πρακτικών, την αντινετώπιση του φωτισμού στα πλαίσια των ενεργειακών κανονισμών. Παραδείγματα.
  • Μάθημα #2: Οπτικό σύστημα , αντίληψη και χρώμα.
  • Μάθημα #3:Βασικές αρχές φωτομετρίας. Μεγέθη και μονάδες. Άσκηση.
    • Εργαστήριο: Όργανα μετρήσεων φωτισμού , λαμπρότητας. Χρήση τους
  • Μάθημα #4:Χρήση των των προαναφερθέντων μεγεθών στη σχεδιαστική πρακτική.
  • Μάθημα #5: Τεχνολογία : Πηγές φωτισμού. Αρχές λειτουργίας φωτεινών πηγών, κανονισμοί που σχετίζονται με τη μέτρηση των χαρακτηριστικών τους.
    • Εργαστήριο: Επί
Περισσότερα  
Κωδικός: MHXD101
Κατηγορία: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Θεματικές Ενότητες

Εξέλιξη σχεδιασμού και σύγχρονες απαιτήσεις που χρειάζεται να ικανοποιηθούν. Έμφαση στην ποιότητα με ταυτόχρονη επίτευξη μικρής κατανάλωσης ενέργειας. Συζήτηση για το βιολογικό υπόβαθρο των πρακτικών, την αντινετώπιση του φωτισμού στα πλαίσια των ενεργειακών κανονισμών. Παραδείγματα.

Παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του οπτικού συστήματος. Φωτοπική/σκοτοπική φασματική καμπύλη ευαισθησίας. Κιρκαδιανός ρυθμός . Παρουσίαση θεωριών οπτικής αντίληψης. Χρωματική θεωρία με ταυτόχρονη ανάλυση των χρωματικών συστημάτων. Δείκτες χρωματικής απόδοσης

Η διάλεξη περιλαμβάνει τις βασικές γνώσεις φωτομετρίας. Φωτεινή ροή, φωτεινή ένταση, ένταση φωτισμού , λαμπρότητα. Ανάλυση φωτομετρικών διαγραμμάτων. Απλοί τρόποι υπολογισμού έντασης φωτισμού σε κάποια επιφάνεια. Παρουσίαση περιπτώσεων που χρησιμοποιούνται μεγέθη οπως ο σφαιρικός, ημικυλινδρικός και κυλινδρικός φωτισμός. Η διάλεξη συνοδεύεται απο εργαστήριο στο οποίο οι φοιτητές χρησιμοποιούν εξοπλισμό μετρήσεων φωτισμού.

Παρουσιάζονται κατανομές λαμπροτήτων σε διάφορα περιβάλλοντα και αναπτύσεται η θεωρία που συνδέει τα αντικειμενικά μεγέθη με το υποκειμενικό αίσθημα. Νόμος Weber-Fechner. Νόμος Stevens. Σχέση ανάμεσα σε φωτεινότητα και λαμπρότητα περιοχής παρατήρησης σε σχέση με την λαμπρότητα προσαρμογής. Επίδραση της ανακλαστικότητας των επιφανειών χώρου στην φωτεινότητα. Ροή φωτισμού.

H διάλεξη αναφέρεται στην τεχνολογία των φωτεινών πηγών με αναλυτική παρουσίαση των αρχών λειτουργίας τους. Η διάλεξη συνοδεύεται απο επίδειξη της λειτουργίας λαμπτήρων στο εργαστήριο

Παρουσίαση τεχνολογίας φωτιστικών με έμφαση στον σχεδιασμό του οπτικού συστήματος (δηλ. των ανακλαστήρων). Ιδιότητες φακών και διαχυτών. Σήμανση φωτιστικών.

Παρουσίαση της δυσκολίας καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία μπορούν να περιγράψουν όλους του παράγοντες σε μια εγκατάσταση φωτισμού που δεν συνδέονται άμεσα με την ποσότητα του φωτισμού. Οι κύριες επιδράσεις του συστήματος φωτισμού σχετίζονται α)με την λειτουργικότητα (ικανότητα εκτέλεσης έργου) β)με την αισθητική (επίδραση στην διάθεση) και γ)με τον συμβολισμό. Διαχωρισμός αντικειμενικών/υποκειμενικών κριτηρίων και ανασκόπηση θεωριών σχεδιασμού. Ορισμός αντίθεσης και οπτικής θάμβωσης.

Αναλυτική παρουσίαση της μεθόδου Lumen καθώς επίσης και παρουσίαση όλων των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται στους αλγόριθμους υπολογισμού φωτισμού. Παρουσίαση δυνατοτήτων προγραμμάτων. Άσκηση

Ανάλυση κριτηρίων για την επίτευξη συνθηκών ικανών για την εκτέλεση κάποιας εργασίας. Προφανώς ανα είδος εργασίας οι συνθήκες μεταβάλλονται. Τρείς είναι οι κύριες απαιτήσεις απο ένα λειτουργικό σύστημα φωτισμού :α)Οπτική άνεση, β)Ικανότητα σωστής εκτέλεσης της εργασίας και γ)Ασφάλεια. Διερεύνηση απαιτήσεων του κανονισμού ΕΝ 12464-1,2. Άσκηση

Βασικοί ορισμοί, πηγές φωτισμού και διαθεσιμότητα, παρουσίαση τεχνικών σχεδιασμού. H διάλεξη συνοδεύεται απο δύο εργαστήρια για Α) τεχνικές εκτίμησης του οπτικού περιβάλλοντος σε σχέση με τη θάμβωση (HDR φωτογραφία) και Β) Χρήση τεχνητού ουρανού/ήλιου σε μακέττες

Τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Εκτίμηση στα αρχικά στάδια σχεδιασμού του ποσοστού εξοικονόμησης απο τη χρήση του φυσικού φωτισμού σύμφωνα με το EN 15193-2007.

Χρόνος αποπληρωμής, καθαρή παρούσα αξία. Σύγκριση συστημάτων φωτισμού.Βάση τo IES RP-31-14 “ Recommended Practice for the Economic Analysis of Lighting”

Παραδείγματα σχεδιασμού. Άσκηση

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  2056
Αρ. Προβολών :  10065

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -