ΣΤΑΤΙΚΗ Ι

Ευριπίδης Μυστακίδης

Περιγραφή

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η εκμάθηση των βασικών αρχών της στατικής. Το μάθημα πραγματεύεται τη μόρφωση των ισοστατικών φορέων και τον υπολογισμό της έντασης και της παραμόρφωσής τους. Επίσης, διδάσκονται οι γραμμές επιρροής των ολόσωμων και δικτυωτών φορέων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αρχή των δυνατών έργων και στις εφαρμογές της. Αποτέλεσμα του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την ένταση και παραμόρφωση των φορέων και η κατανόηση της ροής των δυνάμεων σε ισοστατικούς φορέις. 

Κωδικός: MHXC170
Κατηγορία: Πολιτικών Μηχανικών » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Θεματικές Ενότητες

Η πρώτη ενότητα αποτελεί και μια εισαγωγή στο μάθημα, καθώς σε αυτή δίνονται οι γενικές αρχές της Στατικής. Επίσης, στα πλαίσια της ενότητας αυτής μελετάται ο δίσκος, η κίνηση και η στήριξή του, ο υπολογισμός των αντιδράσεων και οι εσωτερικές δυνάμεις του δίσκου. Μελετάται και η δοκός, οι εσωτερικές δυνάμεις της, αλλά και τα διαγράμματα της δοκού που κατασκευάζονται με δύο διαφορετικές μεθόδους: τη μέθοδο των εμβαδών και τη μέθοδο της ομόλογης αμφιέρειστης δοκού. Αντίστοιχα, μελετώνται τα πλαίσια και τα διαγράμματα των πλαισίων. Στην ενότητα αυτή γίνεται και η εισαγωγή στις γραμμές επιρροής και συγκεκριμένα, στις γραμμές επιρροής των γραμμικών φορέων. Ακόμη, μελετώνται οι καμπύλοι φορείς και τέλος, εξετάζεται η συμμετρία και η αντισυμμετρία σε ισοστατικούς φορείς. 

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται η μόρφωση και η ανάλυση απλών και σύνθετων δικτυωμάτων. Περιγράφεται ο υπολογισμός των τάσεων των ράβδων, δίνοντας έμφαση στη μέθοδο των τομών Ritter, η οποία εφαρμόζεται τόσο σε δικτυώματα γενικού τύπου, όσο και σε ειδικές περιπτώσεις δικτυωτών δίσκων. Τέλος, μελετώνται οι γραμμές επιρροής των δικτυωμάτων.

Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι νόμοι μόρφωσης των συνηθέστερων σύνθετων φορέων που είναι η αρθρωτή δοκός ή αλλιώς δοκός Gerber και το τριαρθρωτό τόξο.

Η τέταρτη ενότητα του μαθήματος περιλαμβάνει τον έλεγχο στερεότητας και ισοστατικότητας των φορέων, το σχηματισμό των πόλων και τη γραμμή βυθίσεων που εφαρμόζονται σε μονοκινητά συστήματα, τον έλεγχο απειροστής κινητότητας και τέλος, τα πολυκινητά συστήματα.

Αντικείμενο της ενότητας αυτής είναι το έργο των δυνάμεων, οι γενικευμένες δυνάμεις και γενικευμένες μετακινήσεις, οι θεμελιώδεις μετακινήσεις αλλά και η αρχή των δυνατών έργων για στερεούς φορείς με αμφίπλευρους και μονόπλευρους συνδέσμους. Επίσης, σημαντικό μέρος της ενότητας αφιερώνεται στις ευρύτατες εφαρμογές της αρχής των δυνατών έργων στον υπολογισμό αντιδράσεων και εσωτερικών μεγεθών και στον προσδιορισμό των γραμμών επιρροής των φορέων.

Η έκτη ενότητα του μαθήματος αφορά τους παραμορφώσιμους γραμμικούς φορείς και τα μεγέθη παραμόρφωσης. Επίσης, η ενότητα περιλαμβάνει την αρχή των δυνατών έργων για τους παραμορφώσιμους φορείς και εφαρμογές πάνω σε αυτή.

Αντικείμενο της ενότητας αυτής είναι οι καταναγκασμοί και ο υπολογισμός των μετακινήσεων από φόρτιση, εσωτερικούς και εξωτερικούς καταναγκασμούς με την εφαρμογή της αρχής των δυνατών έργων.

Αντικείμενο της όγδοης και τελευταίας ενότητας του μαθήματος είναι η ελαστική γραμμή, τα ελαστικά φορτία και ο προσδιορισμός της ελαστικής γραμμής των φορέων μέσω της ομόλογης δοκού των βυθίσεων.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A

Αρ. Επισκέψεων :  8941
Αρ. Προβολών :  18594

Ημερολόγιο